Friday, May 20, 2011

Pendekatan NLP - TIME TO CHANGE !

" Encik, Saya tak tahulah apa nak jadi pada anak saya ni. Tak nak pergi sekolah. Pagi-pagi, terpaksa pujuk dia agar pergi ke sekolah. Bila tanya pada anak saya, " Kenapa tak nak pi sekolah ?", Anak saya jawab, " Boringlah pi sekolah. Takut cikgu marah. Denda saya selalu depan kawan-kawan. Selalu kena marah. Boring lah pi sekolah. ......"

Keluhan diatas sering terdengar ditelinga saya selaku orang yang dipertanggungjawabkan menjalankan latihan dan pembangunan insan di merata tempat khususnya di sekolah. Keluhan ini acapkali saya temui bila melangkahkan kaki ke sekolah untuk menyampaikan ceramah.

Apa yang saya fikirkan bila ayat-ayat sebegini terkeluar dari mulut insan bernama AYAH, IBU dan juga GURU ? Ya ! Jawapannya adalah WAYANG MINDA . AYAH, IBU dan SEORANG GURU YANG HEBAT WAYANG MINDANYA MENGARAH KEPADA AYAT-AYAT POSITIF kepada WAYANG MINDA anak-anak muridnya. Inilah pengalaman yang saya lalui ketika menjalankan Program Seni Kecemerlangan Diri dengan NLP disalah sebuah sekolah di kawasan Nilai.

Apa yang saya perhatikan dari segenap tingkahlaku dan tuturkata pelajar-pelajar dan juga guru ketika itu, benar-benar membuatkan saya menjadi seorang yang MEMIKIRKAN BAGAIMANA CARA YANG TERBAIK UNTUK MENERAPKAN NLP KEPADA PELAJAR DAN JUGA GURU-GURU ? YA, saat saya berfikir tentang perkara itu, maka saya dan rakan training saya Sifu MR K terlintas untuk menggunakan dua pattern utama dalam NLP.

Corak NLP yang pertama saya dan Mr K gunakan adalah TRIPLET A. Dua kelas pelajar yang saya kendalikan dari jam 08.30 pagi hingga 12.30 tengahari amat mengujakan pelajar. Saya bermain bersama-sama mereka dalam keadaaan paling menyeronokan. Teringat saat saya mengajar di Sek. Rendah Islam ABIM Kajang. Ketika itu saya mengajar pelajar darjah 4 ALI....Al-maklumlah, kelas yang dilabel oleh guru sebagai KELAS HUJUNG. Kelas budak-budak yang kurang sikit dalam pelajaran.

Rupa-rupanya teknik NLP telah lama saya gunakan ketika menjadi guru di sekolah itu. Hasilnya, pelajar 4 Ali belajar dalam keadaan paling mneyeronokan. Mereka ni tergolongan sebagai golongan pelajar KINESTETIK. Sambil belajar sambil main. Baru boleh ingat apa yang mereka pelajari. Dan pada hari saya menjalankan TRIPLET A ini kepada pelajar, rupa-rupanya mereka rasa amat seronok . Bila saya tanya, apa perasaan adik-adik semua setelah menjalani latihan TRIPLET A ni ? Wow, fantastik ! Rasa SERONOK, TENANG, RELAKS, MINDA MUDAH TERBUKA UNTUK TERIMA ILMU, MENGUJAKAN, BERSEMANGAT dan sebagainya.

INILAH JAWAPAN YANG MERANGSANG PELAJAR UNTUK PERGI KE SEKOLAH ! Perkataan FANTASTIK , SERONOK, TENANG, RELAKS, MINDA MUDAH TERBUKA UNTUK TERIMA ILMU, MENGUJAKAN, BERSERONOK, BERSEMANGAT, BERKEYAKINAN adalah perkataan yang dikeluarkan oleh MINDA PELAJAR setelah mengikuti aktiviti ini. Mereka mudah melakukan segala aktiviti yang saya berikan setelah melaksanakan TRIPLET A .

Apakah 3 A itu ?

Triplet A adalah " Akses (Buka Minda) , Amplify(Kembangkan Sumber Diri), Anchor (Pasakan dalam diri untuk bertindak kearah POSITIF". Triplet A ini amat sesuai dijadikan set induksi pelajar dan guru sebelum memulakan P&P. Wayang Minda yang bersih mudah untuk mencerap apa-apa maklumat positif untuk digunakan dalam kehidupan harian.
Selepas selesai menjalankan aktiviti Triplet A , maka saya lakukan aktiviti Anchoring. Dibawah ini adalah teknik anchoring yang saya gunakan pada pelajar dan guru di Nilai :-

Langkah Melaksanakan Teknik Achoring :-

1- Nyatakan idea " Saya seorang yang boleh Salam, Sayang dan Sukses"

2- Nyatakan Kepercayaan dan Keyakinan Diri" Saya Percaya dan Yakin saya boleh beri Salam, Sayang dan Sukses".

3- Nyatakan Keputusan Diri " Saya Putuskan Saya Mesti Beri Salam, Sayang dan Sukses"

4- Nyatakan dengan penuh Emosi " Saya lihat, saya dengar, saya rasa saya beri Salam, Sayang dan Sukses pada semua guru / pelajar saya"

5- Terjemahkan dalam bentuk tindakan " Setiap Hari Saya beri Salam, Sayang dan Sukses pada semua guru/pelajar saya".

Teknik anchoring ini terbukti amat berkesan kepada MINDA kita. Setiap perkataan yang disebut seperti diatas akan merangsang kesemua saraf-saraf dalam tubuh badan bekerja kearah mencapai matlamat yang terarah ke MINDA dan diterjemahkan melalui TINDAK BALAS. Inilah yang dinamakan KEKUATAN BAHASA MINDA ! Wow ! Ianya adalah anugerah Illahi yang tidak boleh dijual beli. Segala pengalaman saya dan Sifu Mr K ketika menjalankan aktiviti NLP di Nilai pada semalam (08/04/2010) bakal menyerlahkan KEMBALI AURA SEKOLAH SELURUH MALAYSIA untuk PELAJAR SERONOK HADIR KE SEKOLAH dan MENERIMA PELAJARAN DENGAN PENDEKATAN YANG TERAMAT SANTAI DAN MENGUJAKAN. Semoga 72 orang pelajar sekolah di Nilai yang kami kendalikan semalam mencapai 5 A dalam UPSR pada tahun 2010 ini.

Coretan pengalaman dari Trainer Mufakir Illaih....

Mohd Mustaqiim Asmuji
Pengarah Urusan
Smart Excel Consultant
019-2044036

sumber: http://www.akademinlp.com/v2/

No comments:

Post a Comment