Friday, December 26, 2014

Batalkan hiburan dan gantikan bantuan buat semua mangsa banjir 2014

Rumah di Melaka dah start naik air. Baba dah get ready untuk banjir yang dah berpuluh tahun tak melanda kampung kami. Patut balik arini tapi semua terpaksa batalkan :'(. Semoga Allah permudahkan semua urusan berkaitan pengurusan mangsa banjir di seluruh negara terutama di Pantai Timur. Memang sedih bila tengok mereka-mereka yang terputus bekalan makanan, elektrik, air dan hubungan dengan orang lain. Hopefully negeri-negeri lain pun bertindak seperti titah Sultan Perak agar semua hiburan dan sambutan tahun baru dibatalkan. Bencana tahun 2014 tak putus-putus menguji kita termasuk banjir besar yang sedang melanda.

Stesen pam minyak di Kuala Krai yang tenggelam


Aku banyak follow fb Infomasi Bencana untuk tau berita terkini pasal banjir, selain media lain.  Kat sini aku share antara page yang rancak kumpul sumbangan untuk mangsa-mangsa banjir:

PUSAT GERAKAN BANTUAN KECEMASAN MANGSA BANJIR MUSLIM CARE (24 JAM)
Muslim Care telah melancarkan Pusat Gerakan Bantuan Kecemasan Mangsa Banjir yang akan merangkumi negeri-negeri yang ditimpa bencana iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan yang terbaru di Perak.
Pusat gerakan bantuan kecemasan ini akan ditempatkan di Kompleks Darul Thibbun Nabawi, di Seksyen 8, Shah Alam.
Setakat ni 1 team Muslim Care yang diketuai oleh Hj Johari Ismail telah sampai ke Pasir Mas, Kelantan. Target kami adalah untuk mengumpulkan segala bantuan untuk disampaikan di tempat bencana. Sumbangan mendesak yang diperlukan adalah:
1. Wang Tunai
2. Selimut
3. Lampin Pakai Buang (Pampers)
4. Susu Formula
5. Botol Susu
6. Beras
7. Gula
8. Garam
9. Telekung
10. Makanan dalam Tin (Lauk)
11. Biskut
12. Air Minuman
13. Tuala Wanita

Wang tunai boleh disalurkan kedalam akaun kami seperti berikut:
Maybank Account: 
564490413882 Muslim Care Malaysia
RHB Account: 
26-2120-0000-4747 Muslim Care
Bank Muamalat Account: 
14010007654717 Muslim Care Malaysia
Bank Islam: 
14014010147470 Muslim Care Malaysia
14032010093666 Muslim Care Malaysia

ataupun sumbangan online di http://www.muslimcare.org.my/derma/
Barangan boleh dihantar ke Pusat Operasi kami di:
Kompleks Darul Thibbun Nabawi
Jalan Tebing 8/8, Seksyen 8,
40000 Shah Alam, Selangor

Blh tekan banner ni untuk tengok FB Muslim Care

Ustaz Ahmad Dukusi Abd Rani yang banyak bagi kata-kata semangat dengan penuh hikmah. Suka sangat cara dia.

Wednesday, December 24, 2014

Penutup contest 2014 yang manis

Since minggu lepas, banyak winner list yang keluar berkaitan dengan aku. Walaupun kadang-kadang bukan dari nama sendiri tapi hepi sangat. Sebab usahanya tetap diri sendiri. Ekceli banyak dah hadiah yang aku tak sempat update. Paling kuat, aku share kat FB sendiri.
  
Ni hasil tuaian tajaan blu inc. Hadiah paling tak jangka ialah DVD bluray tu. Aku masuk last minit sangat-sangat. Pastu dapat panggilan menang DVD ni. Nilai dia lebih RM400. Sebab bluray yang aku menang sebelum ni pun dah RM370. Bluray kali updated sikit. Dah pun dijual harga kawan-kawan tadi.

Aku dapat set Ginvera (RM200), set Loreal (RM200), baucer Decleor (RM330), set Biotherm, set Sothys (RM360), Dr Sebagh (RM625) dan set minyak wangi dari Calvein Klein dan Balman worth hampr RM1k. Syukur sangat sebab den memang suka perfume. Aku dah hampir tak ingat apa lagi coz lately menang bertalu-talu walaupun kecik-kecik. Yang pasti, minggu depan tengok wayang dengan anak-anak tajaan Pallas. 

Ni result yang baru 

Aku target hadiah pinggan dengan biskut je. Tapi alhamdulillah menang basikal bernilai RM1k dan set pinggan Correl dari Wonder Wheat. Siyes luar jangkaan sebab slogan bukan mudah nak sangkut. Biasa conso je sangkut kalau slogan ni. Kalau ada rezeki, nak jual murah-murah basikal tu. Basikal junior (kanak-kanak).

Ni pun best coz aku nak sangat bawak anak-anak tidur hotel best tapi FREE!!! hehehhh...tercapai hajat. Moga ada lagi berita baik pasal contest dalam masa terdekat ni.

Monday, October 20, 2014

Retis meningkat naik untuk iklan Joy

Baru aku perasan, tahun ni paling ligat dapat publisiti tak sengaja dari media cetak dan elektronik :p. Masa pertengahan tahun, rasa terkejut gak bila muka masuk semua paper utama gara-gara Majlis Anugerah Cemerlang. Walaupun ramai-ramai, tapi siyes rasa best. Hahahhh....bukan senang muka masuk semua paper.

Keratan berita harian pasal APC MAIWP. Kebetulan aku sorang je pakai tudung soft pink, senang ler sikit nak tengok kononnya.

Pastu aku dapat panggilan dari pihak sabun Joy. Buat video testimonial. Dia datang ofis dan buat immediate shooting sehari lepas aku setuju. Tiap hari Selasa since 3 minggu lepas, ada rancangan khas macam MHI, WHI dan Jom Singgah. Masa tu la iklan yang tayangkan testimoni aku pasal pengguna pencuci pinggan Joy dalam 10 saat. Syok tengok muka sendiri dan kawan-kawan dalam TV3 walaupun beberapa saat. Lagi best bila ulang-ulang tiap minggu.

 Muka gumbira kuar tibi :p
 Ni pon antara kawan opis yang dapat joint
 Dalam 5 orang antara kami yang buat testimonial untuk rancangan khas TV3 dengan Joy
Yang ni special sikit. Dapat offer siaran langsung dengan Maria Tunku Sabri dalam rancangan khas Jom Singgah. Lama jugak lah dia appear untuk rancangan khas ni.

Wednesday, October 8, 2014

Bila 8 BE dari nuffnang serang hampir serentak. Meh tengok Tips sempoi dapatkan BE

Income aku dari cik nuffnang tak banyak mana pun. Setahun 1-2 kali jer aku casah out. Tu pun dalam RM100++ or kurang. Sesuai dengan tahap kemalasan aku lately ni nak update blog. Jom tengok benda sempoi yang aku buat untuk dapatkan BE

1st sekali, pastikan akaun nuffnang sentiasa dalam keadaan Liplap aka Glitterati. Ini penting sangat. Ha....aku baru cash out RM63. Tu bukti aku cash out (tinggal singgit jek). Nak maintain, biasanya aku update jer Blogger Bio aku kat bahagian Survey. Sebulan sekali pun dah ok sangat. Pernah sekali cik Liplap aku ni hilang. Kelam kabut aku update Bio dan msg nuffnang. Mujur dapat balik dalam masa beberapa hari. Huhu....Seram mak

8 BE dari cik nuffnang yang masih on going. 

Tapi terus terang aku cakap, income tak berapa sangat. Mayb aku jarang update blog. Tapi kalau tengok kat keyword, blog kecik aku selalu dikunjungi untuk benda-benda berkaitan penyusuan, bersalin, tips keibubapaan dan seangkatannya. Lagi 1, pasal percutian. Aku jarang bercuti tapi kalau update, best gak tengok Uniques nuffnang. Percutian yang paling tinggi dapat perhatian (kononnya) ialah Salak Denai. So far, dah lebih 4000 yang view. Ok la tu kan untuk blog kecik cenonet ni.

Yang pasti, aku memang tak pro pasal nuffnang, yang basic2 jer boleh ler share. Sebab blog ni cuma hobi sampingan. Hobi utama aku tetap contest walaupun jarang menang :p. Teeett...


Tuesday, October 7, 2014

Cara padam atau buang gambar rumah anda dari Google Street View

Sekarang ni semua risau bila rumah kita boleh terpampang macam tu aje dalam internet by www.instantstreetview.com

Contoh tempat yang aku boleh google gambar dia

Kita memang senang terdedah dengan bahaya! Penjenayah boleh nampak jenis kereta yang kita pakai, berapa banyak buah kereta kita, pintu pagar selalu berkunci atau tidak dan macam-macam lagi maklumat. Dah takde privasi!

Ini adalah cara untuk memadam rumah kita dari Google Street View. Hanya ada 4 langkah sahaja.

1. Buka Google Maps
2. Taip alamat rumah anda, klik Street View pada butang kiri sebelah atas.
3. Kemudian klik Report A Problem pada bawah kanan, dan akan terpapar satu borang.
4. Pada pilihan ReQuest Dance Crew blurring:What would you like us to blur? pilih Home, dan taip alamat rumah dan seterusnya tekan butang Submit

Friday, October 3, 2014

D Hotel, Bandar Seri Iskandar~~~jiwa kacau kat sini :'(

Minggu lepas aku joint 1 kursus di D Hotel yang terletak di Bandar Seri Iskandar, Perak. Kursus Pengurusan Emosi dari Persepektif Islam. Memang best. Antara kursus yang sangat banyak bagi impact (selain kursus Learning Quran by Jamiyah Singapore). 

Bilik hotel yang aku duduk simple but nice. Maklumlah hotel baru. Tq Mr Google. Lupa snap gambar. Makanan pun bagus untuk tambahkan kalori mak yang memang dah sama berat masa pregnant kan anak dulu :p. Ye lah, makanan pukul 4 petang pun agak berat (laksa Penang, mee rebus)


Ada 1 perkara yang aku agak terkesan. Macam terkena pada diri sendiri. Rasanya ramai pembaca pun terkena atau pernah lalui. Macam ni, cuba tengok video singkat kat bawah ni dulu.
How many passes does the team in white make?

video

Jawapan: 13

Cuba tengok lagi sekali. Masa korang kira tu, korang perasan tak ada beruang lalu antara pemain tu? Rata-rata jawapan TIDAK.

Macam tu jugaklah yang berlaku dalam kehidupan seharian. Kita boleh jadi seorang yang FOKUS pada keadaan sekeliling tapi selalu bukan seorang yang ALERT. Masa anak-anak ada kat sekeliling, banyak perkara yang dorang buat untuk tarik perhatian. Tapi kita anggap tu perkara kecik. Bila duduk jauh or anak-anak dah takde, automatik kita jadi PEKA & ALERT. Huhu...terasa aku lebih-lebih lagi pada perkara yang kita anggap remeh. Perkara-perkara besar or penting xde masalah tapi yang aku cakap lebih kepada benda sampingan tapi penting buat anak-anak. 

Friday, August 15, 2014

Pintu rezeki Ogos


Aku joint contest ni sebelum Ramadhan dulu. Minggu lepas tgk result ada nama proxy yang naik. Menang RM1000 untuk hadiah harian. 

Ada kesilapan teknik masa proses hantar. Aku redha dan tawakal ke. Yang pasti, aku niatkan setiap entry yang aku hantar, 1 pek/1 tin disedekahkan kepada badan amal. Kalau tak menang pon, ada benda lain yang kita dapat. Tapi bila dah menang, anggap la 1 bonus.

Semalam pun ada orang datang buat interview dan testimonial produk jenama terkenal pencuci. Habis jer, dapat 1 set barang pencuci dan pewangi. Kalau testimonial terpilih, dapat bekalan barang pencuci untuk 6 bulan. Yang best, aku dan rakan-rakan ofis semua dipilih sebagai testimonial. Rezeki jangan ditolak orang kata :)

Monday, July 21, 2014

Bantuan Hari Raya dari Febreeze ---> Freshness Makeover

Semalam wakil dari Febreeze febtogo.com datang ke rumah untuk buat Freshness Makeover yang encik suami menang. Lebih 10 orang datang. Start dari pukul 9 pagi hingga pukul 6 petang. Lama sangat coz melibatkan shooting, interview, pembersihan seluruh rumah dan waktu untuk dorang break. Tak banyak gambar yang aku ambik coz penat tahap melampau termasuk layan karenah anak-anak. Encik suami sebagai "actor" utama dalam shooting ni.

 Sampai je, dorang bincang dulu dan buat pemasangan kamera dulu. Ni je, hampir sejam
 Antara wakil Febreeze yang best
 Untuk tujuan pengambaran, rumah kena nampak berselerak. Langsir dibiarkan lepas, yang dibuka terus pun ada, tilam pun kena nampak belum kemas. Kalau aku tau, aku tak kemas pagi tu (tapi segan plak).
 Alat untuk encik suami bercakap dipasang di bahagian poket
 Keadaan rumah sebelum kemas dan dibersihkan
 Testing...testing suara
 Antara team yang terlibat dalam pembersihan
 Tengok rakaman okay atau tak
 Ni orang Philippines. Ekceli, 3 wakil Philippines ni milik dari salah sorang team Febreeze. Segan plak aku coz all out dorang buat. 
 Pembersihan di ruang tamu. Ni agent yang dilantik Febreeze (baju merah polkadot tu tidak termasuk) :p
 Marmar tepi-tepi dinding pon dah putih berkilat (dalam gambar ni belum bersih lagi)
 Masa sesi interview. Masa ni badan dah penat sangat-sangat (padahal aku tak kemas pun). Sampai 1 tahap, minum air je mampu masa berbuka. Sahur baru makan nasi.
 Anak-anak dah macam terpaksa senyum coz kepenatan. Ye lah, time rumah dibersihkan, semua duduk luar. Shooting untuk interview pun makan masa gak coz ada gangguan buny motor dan kete. Paling kelakar bila ada sorang kakak ni jalan sambil gesek-gesek kasut. Bila kami semua pandang dia serentak, terus dia malu-malu :)
 Selepas dibersihkan....lupa nak amik gambar ruang dapur, toilet dan bilik
Candid! shooting untuk bukak small token. Salah 1 hadiah bernilai RM50 aku dah bagi orang lain atas sebab-sebab tertentu ;). Paling kelakar, berlakon part lepas rumah dibersihkan. Lepas upah aiskrim, baru anak-anak bagi komitmen balik. Huhu....

Apa-apa pun, aku rasa berbaloi sangat coz rumah dibersihkan sebelum raya minggu depan. Ini hadiah paling unik dan berharga aku pernah dapat sepanjang joint contest. Kalau video dah siap, aku upload nanti ek. Masuk TV atau idak pun, dia akan bagi tau. Sebab ada 3-4 orang yang terpilih untuk shooting dan service pembersihan. Ingatkan semua winner terlibat shooting. Tq Febreeze!!!

Saturday, June 28, 2014

25 cara membersih dengan hanya menggunakan garam



Always test any new cleaner on an inconspicuous area of any surface.  

1. Shine metal with equal parts salt, flour, and vinegar.
2. Clean cast iron cookware when hot with a paste of oil and salt.
3. Clean carpet spots with equal parts salt, vinegar, and borax.
4. Apply salt to freshly spilled liquids on carpet.  Vacuum up after it dries.
5. Add salt immediately to burnt food in pots for easy removal.
6. Sprinkle a little salt in stinky shoes to help eliminate odours.
7. Mix 1 part salt to 4 parts rubbing alcohol to treat grease stains on carpet.
8. Make a paste of cooking oil and salt to clean water rings from your wood furniture.
9. Rub salt on tea or coffee stained cups to remove marks.
10. Fill your coffee pot with water and add 4 tablespoons of salt.  Boil to clean.
11. Brighten your wood cutting boards by rubbing with a damp cloth and salt.
12. Restore your sponges by soaking in cold salt water.
13. Sprinkle salt on paper then run over it with your hot iron to remove any sticky spots.
14. Remove deposits from vases by rubbing with salt.
15. Mix 2 tablespoons salt with 1 teaspoon vinegar and use to shine your chrome faucets.
16. Remove rust from metal with a salt, cream of tartar, and water paste.  Apply paste then sit in sun to dry.
17. Mix 1 part salt to 4 parts vinegar to remove soap scum.
18. Sprinkle salt in doorways and window sills to deter ants.
19. A damp cloth that has been soaked in salt water makes an excellent dust rag.
20. Add one tablespoon of salt to a gallon of water to mop your floors.
21. Add one cup of salt to the washer when you are cleaning your new blue jeans or towels.  The salt will set the dye and keep them from fading.
22. Place artificial flowers in a bag with 1/4 cup salt and shake to remove dust.
23. Toss salt on oven or stove spills while they are still liquid.  Wipe up when cool.
24. Pour 1/2 cup of salt directly into your garbage disposal to clean and freshen.
25. Remove odours from your hands by rubbing with a lemon wedge dipped in salt.  

Thursday, June 19, 2014

Boleh cek keputusan peperiksaan sekolah secara online

Hari ni aku bukak FB, dapat info ni. Orang lain semua dah tau, aku je ketinggalan kete api . Rupa-rupanya result anak kat sekolah rendah atau menengah boleh cek online je.

Korang boleh klik gambar tu untuk tengok link yang aku maksudkan. Dari situ, boleh tengok result penuh anak samaada slip keputusan ataupun tengok markah semua subjek. Mencabar gak si kakak, peratus keseluruhan 92% tapi KDK hampir separuh dari keseluruhan kelas. KDD (keseluruhan dalam darjah) pun nombor yang sama jugak. Saingan makin sengit. Tapi konsep budak, dia tau nak tengok nombor je. Bila dapat nombor puluh-puluh, mulalah nak nangis.

Pernah dia tanya aku, masa UPSR, time peksa aku buat apa. Sebab dia belek kertas result aku tahun 1990 yang dah menguning tu. Aku cakap aku main getah dan kejar-kejar. Hahahahhhh.....marah betul dia. Tapi itulah hakikatnya. Tapi aku cakap, dalam kelas aku fokus, habiskan keje sekolah selagi boleh sebab aku memang malas belajar (padahal aku tau, macam mana dia rajin pun, keje sekolah tetap kena bawak balik sebab keje sekolah budak sekarang saaaaaangatlah banyak!!!). Tok Aid kalu result bawah 90, dia tak nak sign tau. Haru mummy dibuatnya. Tapi godaan nak main susah nak buang :p.

Yang pasti, aku takkan mengata dia kalu result teruk sebab dia jenis rajin. Anak lelaki? Memang aku kena struggle sikit kot. Baru ari Isnin dah tanya bila cuti. Huhu....

Wednesday, June 18, 2014

Puding roti marble ~~ yang tak berapa nak marble

Aku dapat resepi ni dari rakan FB


Rasa dia memang sedap sangat. Sebiji macam puding karamel Amway yang selalu aku beli. Cuma takde karamel je. Cara buat pun simple

Bahan-bahan:
20gm agar-agar
6cawan air
*2 biji telur
*1 tin susu pekat
*1 tin susu cair
*1 sudu kecil esen vanilla
6 keping roti putih/gandum
Pewarna/perasa

Cara buat:
Masak agar-agar dengan 6 cawan air sampai betul-betul hancur.
Sementara tu, bahan-bahan bertanda * kisar sampai hancur. Masukkan roti sikit-sikit dan kisar lagi. Bila agar-agar dah hancur, masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam agar-agar. Masa ni, kecilkan api dan masak sampai pekat. Bahagikan kepada beberapa bahagian yang korang suka. Yang kat atas tu aku letak pewarna kuning dan satu lagi milo. Walaupun tak berapa menjadi warna marble tu, yang penting rasa sangat sedap. Makan plak sejuk-sejuk masa musim tengah panas ni. Memang best!

Bulan Jun bulan makan free ~~ hasil bercontest

Meh cuci mata hasil hadiah contest yang aku dapat sepanjang bulan Jun setakat ni

 Ni contest LINE KFC bulan lepas. Aku dapat RM200 untuk voucher KFC ni. Balik penat-penat selepas sukan anak Sabtu lepas, aku sambar KFC RM50. Sebahagiannya aku sedekah pada orang sekeliling, masih berbaki lagi untuk makan PIZZA/KFC nanti coz voucher sebelum ni pun ada lagi tak guna :)

 Ni pun contest FB je. Takde modal. Aku dapat 1 buku yang penuh macam-macam voucher. Ni antara voucher peberet aku.
 Dengan modal 2 kpg voucher + RM27, aku dapat set berger besar-besar gedabak lagi tebal ni dengan 2 gelas besar air. Jimat RM22.00!!! Sebenarnya aku dapat 4 buku voucher ni. Memang aku share habis-habis dengan semua orang. Hehehh...
Hadiah yang kiri tu hasil contest kat FB Comfort Zone sempena hari ibu. Tulisan spontan dapat perhatian. Alhamdulillah. Yang kanan tu contest dettol yang masih on hingga sekarang. Nak joint, boleh ke www.dettol.com.my. Ada 100 winner seminggu. Modal RM20 je. Setiap minggu hadiah bertukar ganti. Skarang hadiah barang elektrik rasanya. Hadiah utama sebiji kete

Ni pulak hasil redeem dari http://joy.woop.my/. Aku dapat redeem macam-macam barang. Kalau rajin masuk di www.febtogo.com, boleh redeem macam-macam hadiah jugak. Tak perlu modal. Dari febtogo, nama asben menang untuk Freshness Home Makeover. Rezeki raya....Skarang dalam proses menguruskan perkara ni untuk orang dari pihak P&G datang buat home makeover nanti :)

Bulan ni ada gak menang hadiah dari para blogger. Biasa aku joint melalui www.airis-contest.blogspot.com. Hadiah dari blu inc pun mengena untuk bulan lepas atas nama proxy. Rezeki akhir Syaaban. 

Tuesday, June 10, 2014

Rori telur lapis cheese & chicken ham

Minggu ni aku macam nak menambah kalori yang dah tersedia tepu lagi jitu ni. Meh tgk resepi simple lagi dari dapor aku


Biasa orang buat roti telur biasa. Demi menaikkan kalori sempena Ramadhan dan Syawal ni, aku tambah kepingan chicken ham dan cheese.

Bahan-bahan:
Roti
Cheese
Kepingan chicken ham
Telur
Garam/lada sulah

Cara-cara:
Aku letak cheese separuh (letak sekeping pun boleh tapi takut muak). Kemudian letak ham yang dah dipanggang, celup telur dan telur letak atas pan. Silapnya, aku lupa potong tepi roti. Jadinya, cantuman roti tak berapa jadi. Tapi anak-anak memang suka sangat. Rasa dia memang mabeles. Cheese dah meleleh-leleh, tambah plak ada ham, memang terbaik makan panas-panas.

Monday, June 9, 2014

Pancake mudah dan ringkas

Tak pernah aku buat pancake ikut resepi sepatutnya. So, kompomlah tah apa-apa hasilnya kan. Kali ni aku amik resepi dari kawan di fb. Memang lembut dan naik menggebu masak.

Bahan-Bahan Pancake

2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar marjerin (cairkan)
1 biji telur
1/2 cawan santan
Air secukupnya
(Bancuh semua bahan-bahan kat atas sampai jadi macam susu pekat)

Biasa orang makan dengan golden syrup. Aku suka makan dengan susu pekat atau krim cheese (blend krim cheese + susu pekat). Baik untuk kencing manis :p

Sunday, June 8, 2014

Donut paling gebu abad ini (aku panggil donut gebus-gebas)


Aku rasa dah hampir 4 tahun aku tak mendonut. So, 3 minggu lepas aku buat donut balik atas permintaan anak-anak. Minggu lepas aku balik Melaka, aku buat donut lagi. Tapi permintaan donut coklat jauh lebih tinggi kat pasaran family aku :). Donut ni walaupun dah sejuk, tetap lembut dan gebus. Insya Allah. Anak-anak yang cerewet pun dok puji. Chewah!

Bahan-bahan sangat mudah dan ringkas.
Bahan A
4 cawan tepung
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat
Kesemua bahan kat atas campur dan gaul sampai lerai

Bahan B
1 paket mauripan
1 cawan air suam (jgn panas sangat coz nanti mati plak yis tu)
gula 2 sudu kecil
Campur semua bahan B dan kacau sampai sebati. Biar naik berbuih

Campur bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai jadi doh (tak melekat kat tgn). Biarkan 1/2 jam, dia akan naik. Lepas tu, tumbuk-tumbuk sikit dan terus terap donut.

 Ni aku letak coklat kat dalam adunan donut
 Donut coklat yang jadi rebutan
 Donut gula
 Bolat tak? :) Aku guna adunan donut untuk buat roti sosej. Hentam gulung je ni
 Roti sosej dan donut yang belum digoreng
Ni aku potong panjang-panjang untuk gulung dengan sosej atau kepingan ayam. Agak kelam-kabut gak coz dalam proses nak buat ni, tepung donut naik menggebu-gebu. Macam marathon aku buat roti sosej