Wednesday, December 18, 2013

Rezeki kecil-kecilan bulan Disember

Dah lama aku tak menang hadiah sempena hobi bercontest. Kadang-kadang ada gak menang melalui giveaway yang aku joint melalui blog www.airis-contest.blogspot.com. Macam tudung, novel, topup dan lain-lain. Tapi kalau menang melalui contest biasa ni, gembira dia lain macam sikit :). Mayb salah satu sebabnya, nilai hadiah lumayan sikit berbanding G.A

 Ni aku menang melalui contest majalah Eh! bulan November iaitu product Etude House. Yang sebelah kanan sekali tu (kotak pink lembut) ialah bedak compact--> Etude House Preciouse Mineral Any Cushion. Dia macam bedak compact gak. Tapi sangat best bila pakai. Harga dalam RM100+++. Yang lain-lain tu aku tak tengok lagi brapa harga dia. Warna pink ada gambar girl tu cermin. 

Ni plak ialah voucher kasut XES bernilai RM200 dari majalah herworld. So, boleh aku shopping preeee.... kasut lagi sekali (selepas ditaja oleh cash Redbull sebelum ni). Alhamdulillah...

Monday, December 16, 2013

Tergantung cerita "The Hobbit: The Desolation of Smaug"???

Baru-baru ni aku tengok cerita The Hobbit: The Desolation of Smaug dengan encik suami. Inilah 1st time aku tengok wayang BERDUA selepas dah ada anak. Hahahhhh... biasanya kalau tengok wayang, mesti ada anak-anak. Maknanya selepas 8 tahun baru dapat dating tengok wayang. Encik suami beli tiket couple sit untuk kami :)

Aku memang suka sangat tengok cerita ni. Tapi sayangnya, aku frust bila cerita dia agak tergantung. Lepas berhempas pulas Hobbit, Thorin dan kawan-kawan dia bertarung dengan Naga Smaug (Naga berapi), naga ni terus keluar dari gunung tu dengan niat untuk mengamuk dan membakar orang kampung. Rasa macam sia-sia jer pertarungan tu. Tapi tak pasti sama ada dia nak serang kampung tu atau tidak. Sebab akhir cerita tu, orang kampung macam ketakutan dan naga plak macam siap sedia untuk serang (belum serang). Habis gitu je. Ye la, mana tau ada sambungan cerita macam LOTR (Lord of the ring).

 Taurine--wanita elf yang sangat tangkas dan berani. Aku memang suka watak-watak pompuan yang pandai pertahankan diri :)
 Watak-watak utama dalam filem ni. Tapi mana si Hobbit?
Hobbit---dia ni bukan raja tapi wataknya sangat penting dalam menjayakan misi si Thorin. Dah nama filem ni pun The Hobbit: The Desolation of Smaug kan.

Pada yang nak tengok filem-filem kat panggung sekarang, tak rugi tengok citer ni. Tambahan plak, ada contest untuk filem ni. Boleh KLIK SINI untuk joint. Tapi untuk joint contest ni, korang kena beli online tiket tu ye. Melalui kaunter, cuma boleh joint contest yang lagi satu ni je

Wednesday, December 4, 2013

Salak Denai....gelongsor air tepi chalet

Awal cuti sekolah, aku dan family sebelah suami bercuti di chalet Salak Denai. Terletak di bahagian Yan, Kedah, aku rasa memang seronok sepanjang perjalanan ke sini. Memang tak bosan. Kami tempah 2 Chalet paling besar (Siti Khadijah dan Siti Aisyah) + 1 hostel. Kami tempah 2 Chalet bagi memudahkan kami para muslimah ni berendam sesuka hati tanpa gangguan mata orang yang tak berkenaan :). Rate dia paling tinggi pon RM300 semalam. Boleh gak kalau nak tempah untuk separuh hari je. Paling unik, kita boleh check in pukul 2pm atau 7pm. Kalau check in pukul 7pm, keluar pukul 6pm keesokannya. So, tentulah kami check in lewat. Tengok chalet mana kita pilih. Untuk info lebih lanjut, boleh pegi ke FB SALAK DENAI

 Haider memang seronok dapat berendam. Oh ye, safety jacket tu aku bantai beli kat chalet ni je. Baru RM12!!! Ada pelbagai saiz. Segala pelampung tangan, semua tolak tepi dah.
 Ayah dia amik masa sekejap je untuk ajar dia berenang menggunakan safety jacket ni. Mula-mula tu, dia asyik gak tertumus ke depan sampai lemas. Tapi alhamdulillah, lps dah mahir, diap buat jumping lagi
 Dengan sepupu sekepala
 Kesian kat adik, asyik duduk tepi jer sebab takut kedalaman air. Paling kuat pun, dia pegi lah ke kolam kanak-kanak yang paras pinggang dia tu. Hehehhh
 Kakak hepi dapat mandi dengan pelampung. Suruh guna safety jacket, asyik nangis sebab dia tak pandai balance badan sampai lemas jadinya
 Apa yang menarik, kat chalet ni siap ada gelongsor lagi okay. Ni kat chalet Siti Khadijah

 Bilik yang siap ada aircond. Bantal dan tilam tambahan memang dia sediakan termasuk selimut nan melambak
 Dapur dia memang lengkap. Periuk elektrik dan Encik lesung pun ada :)
 Periuk kuali yang disediakan oleh chalet
 Fridge yang memudahkan kita simpan bahan-bahan mentah untuk buat BBQ. Aku lupa nak amik tempat BBQ dia yang terletak kat tepi kolam.
 Suasana dari tepi kolam chalet Siti Khadijah
 Tak habis-habis terjun bebas dalam kolam
 Reezqi lepas geram mandi kat kolam kanak-kanak Chalet Siti Aisyah. Sebenarnya semua chalet ada 2 kolam berbeza, cuma dia lebih enjoy mandi kat chalet ni.
Ni gelongsor air kat Chalet Siti Aisyah

SATU DUA TIGA

Friday, November 29, 2013

Penapis air Shaklee yang comel lagi awesome

Sebelum tu, rumah aku cuma guna penapis bertingkek-tingkek tu aje. Lepas tapis, kena masak pulak. Then, aku jumpa penerangan tentang penapis air Shaklee ni dari FB Puan Zefa. Lepas berbincang dengan dia dari Jun lagi, maka last week aku pun buat urusan jual beli dari dia (lamanya kan). Sebab modal takde sangat walaupun harga dia offer agak murah. 

Rata-rata yang aku tanya, harga penapis air ni RM368. Ada gak yang jual sampai harga RM460. Nape mahal sangat ek? Tapi dengan Pn Zefa, Insya Allah dia akan bagi harga yang JAUH LEBIH MURAH :). Percayalah cakap aku. So, agak-agak nak beli, boleh contact FB dia. (rasanya dia jual vitamin pun murah)

 Saje aku letak handphone kecik tu sebelah penapis air Shaklee. Nak tunjuk yang penapis ni cuma sebesar jug aje. Senang nak bawak ke hulu hilir. Tapi aku takde plak nak buat camtu kot sebab kat kampung semua guna penapis hebat-hebat (Penapis air Amway). Aku je ke belakang. Uhuk!! Tapi dah ada penapis ni, kira sangat bersyukur. yang penting, dapur gas aku dah jimat. Sebab lepas tapis, boleh terus minum. Dalam beberapa minit, penapis ni boleh tapis 5 liter air.
Yang ada warna hijau tu adalah penunjuk filter yang harus kita tukar bila dah sampai waktu. Tiap 80 gallon air, kena tukar filter. Kat sini yang aku suka sebab harga filter yang Pn Zefa jual pun lebih murah dari ahli Shaklee jual. Aku bukan niat nak menjual, sekadar pengguna biasa je. Apa-apa pun, kepada yang ada duit sekitar RM300, boleh dapatkan Pn Zefa untuk sesi runding-berunding bab jual beli penapis air ni :).

Tuesday, November 26, 2013

Voucher AEON setebal 1 buku cek

Jumaat lepas aku sekeluarga bertolak ke Kedah untuk bercuti. Masa ni plak aku dapat kol dari Encik GDEX ada surat dari Nestle. Semalam baru husband ke rumah kakak untuk ambil voucher AEON bernilai RM1k. Yang bestnya, voucher tu dipecah dalam nilai RM20. Bukan macam voucher Courts yang pecahannya RM100 x 10 sekeping.

50 keping voucher bernilai RM20. Aku rasa dah macam buku cek plak. Syukur alhamdulillah....boleh beli barang-barang keperluan anak-anak. Dan diri sendiri semestinya. Ngeh...ngeh....

Tuesday, November 19, 2013

Sponsor by Adabi

Kiranya 1st time dapur aku ditaja oleh ADABI. Memang tak termakan kalau tak dibahagikan dengan orang sekeliling. Sebabnya aku menang 2 kali atas nama sendiri (tempat ke-3) dan nama husband (tempat ke-2). Memang banyak okay. Ni aku menang dari contest yang sedang berlangsung Spice Routes TV3 Malaysia Musim ke-6

 Ni hamper aku.

 Ni aku baru amik semalam atas nama husband. Double dari hamper yang aku dapat. Terlalu banyak rempah ratus dan perencah, sampai aku malas nak susun macam hamper aku kat atas tu. Macam tokei Adabi dah. Paling best, berkoyan kopi dan tepung Adabi nan sedap tu
Sebelum buka, ni la rupa hamper. Dalam kotak tu, penuh barangan dapur Adabi.
Kesimpulannya, aku seolah-olah dapat tempat pertama coz menang 2 hadiah :). Syukur alhamdulillah....

Monday, November 11, 2013

Surah Al-Fajr....alunan yang menggetar jiwaku


video

Aku nak share video yang cukup buat aku nak tengok berulang kali. Boleh menitis air mata.... Lebih-lebih lagi bila kita faham maknanya (ada disertakan sekali)

Tuesday, November 5, 2013

Maal Hijrah---sambil dapatkan free perfume dari Avon bernilai RM89

Salam Maal Hijrah buat semua kengkawan semua. Moga doa kita semalam sebelum dan selepas Magrib seiring dengan diri kita.

Aku tertarik dengan tulisan seorang rakan di FB. Katanya:

Semalam saya mendengar Forum Bahaya Syiah di Masjid Negeri Shah Alam yang mana salah seorang panelisnya ialah Ustaz Nazmi Karim. 

Katanya cerita Nabi menyebut Ummati sebelum baginda wafat merupakan rekaan syiah semata. Tidak ada dalam kitab sirah yang muktabar bercerita tentang ini. Kisah ini banyak dikongsi di FB dan WhatsApp.

Nabi ada menyebut ummati sebanyak 2 kali. Pertama semasa hayat baginda dan kedua semasa di padang mahsyar nanti. Nabi wafat di riba Saidatina Aisyah. Tapi didalam cerita tersebut langsung tidak disebut tentang Aisyah. Ini kerana Syiah amat membenci Saidatina Aishah.

Cukuplah kita berpegang tentang cerita Ummati selama ini

Pagi ni sempena tahun baru, aku baru menang sebotol perfume "Only Imagine" dari Avon yang bernilai RM89. Sangat best.


Kalau nak joint, boleh KLIK SINI. Sehari ada had winner nya.

Friday, October 25, 2013

Kejar hadiah sebelum lebur

Semalam hari pulun untuk ambil hadiah. Ada gak yang aku mintak pos (yang free postage la)

 Ni hadiah dari majalah EH! tajaan Kao Asience. Produk rambut bernilai RM200. Aku rasa dah boleh buat salun sendiri kat rumah. Sangat puas hati dapat hadiah ni
 Ini contest Varnish. Just dapat conso je. Jadilah pulang modal
Ini hadiah dari majalah Eh! jugak. Bernilai RM250. Tapi comel2 je botolnya.

Hadiah dari Jacobs pun dah dapat 3 hari lepas iaitu set La Gourmat (untuk bawa bekal tu) bernilai RM130 rasanya. Sekarang aku tengah tunggu hadiah tajaan Adabi sempena contest Adabi Spice Routes 6, rancangan yang tengah hangat kat TV tu. Tak sangka lekat plak nama aku. Syukur sebab cek Redbull dalam proses mencari tuan-tuannya :)....

Sunday, October 20, 2013

Hadiah gown english cotton



Pagi tadi bila aku bukak blog G.A aku, aku tengok result G.A dari GreenApricot.Fashion dah kluar.
Waaa....nama aku naik (nombor 54 nombor bertuah kali ni). Hadiah dia sangat best, boleh pilih kain yang kita nak (dia bagi 4 corak) dan dia akan jahitkan. Sebagai 2nd winner, aku dapat buat untuk anak 2-4 tahun sahaja. So, aku email pada dia kalau-kalau boleh tambah duit untuk buat gown si kakak berumur 7 tahun (tapi badan dia macam 4-5 tahun je. Baju kurung pon boleh tapi aku pilih untuk buat gown biasa je.

Ni kain pilihan kakak sendiri. Ada gak corak bunga ros english tu tapi dah biasa sangat. So, cari sikit kelainan corak. Ok tak?

G.A ni aku joint kalau dah boring dan xde idea nak buat contest. Padahal cik siggy punya berlambak tunggu untuk diconteng. Tp no idea ler....kepala tepu. Huhu....

Wednesday, October 16, 2013

Contest CHIPSMORE hadiah best!!!

Klik banner untuk masuk contest ni

Hangatkan Hadiah GP dia? Syarat dia mestilah ada kaitan dengan biskut chipsmore peberet aku ni. Beli 2 pek chipsmore 85gm atau 1 pek yang 180gm, simpan resit. Pastu boleh login dengan klik banner kat atas tu. Lepas ni jangan stress kalau anak mintak chipsmore sebab dah ada peraduan :).

Ni hadiah dia. Due 30 November 2013

Sunday, October 13, 2013

Popia cheese ala malas-malasan

Dari semalam, aku duk gulung kulit popia. Ni semua gara-gara dari sorang parents iaitu Noorul Azny yang ajar aku cara-cara buat popia cheese.  Dia memang jual macam-macam jenis makanan berasaskan cheese. Dan semuanya melepasi lidah Q aku
 Ni popia yang dah siap gulung dan digunting menyerong. Agak remeh untuk orang macam aku yang nak cepat je :p
Lepas goreng, aku just tabur serbuk cheese yang nan berlambak jual kat tenet tu rata-rata. Rasanya? Memang awesome ok! Anak aku cakap, rasa macam kopok roller coster. Tapi kopok tu penuh dengan segala bagai ajinomoto dan msg. Ini cuma serbuk cheese. 
Pastu aku dah mula melalut macam biasa. Aku try tabur susu coklat DL plak. Rasa macam popia nestum. Tapi kalau popia nestum, aku tak kenan pesen gini. Aku suka yang jenis keping-keping coz terasa mabeles dia. Just potong kulit popia dalam kepingan kecik-kecik dan goreng. Haaa....jenis gitu.

Next time aku nak try potong keping-keping dan tabur cheese plak. Lepas ni, aku nak tabur apa plak? Tengok la kalau ada idea yang merepek tapi blh makan lagi ek. Salam Aidiladha semua :)

Friday, October 4, 2013

Bershopping preee....

Ahad lepas, tv kat rumah dah makin lip lap. Kejap-kejap terpadam sendiri dan terbukak sendiri. Macam kena sumpahan si merah padi plak. Sampai anak-anak terus tutup tv dan main basikal kat luar. Jadi, aku mlm tu jugak aku ke Courts Megastore Bdr Sri Damansara untuk bershopping pree hasil baucer contest dari F&N. Aku ambik TV LED Phillips 39 inc. Setiap Jumaat-Ahad, promoter bagi tau, harga akan lbh murah dari Isnin-Khamis. Tapi ni kat Courts tertentu sahaja. Aku dapat RM1,199. Cuma perlu tambah lagi RM199 je lagi. Sape nak bagi TV besar gedabak harga RM199 ;)

 Suka anak-anak dapat TV baru lagi besar dari yang lama
 Ni plak Hamper dari Shahirah bernilai RM100. Aku dapat 2 set. 1 set lagi aku hadiahkan pada umi anak-anak aku yang sambut harijadi hujung bulan ni. Paling best, ada minyak wangi yang memang wangi :)
 Aku dapat 3 kotak besar inner shine ni. Harga hampir RM200 semuanya. Ni contest on9 dari female.
 Hadiah paling awesome bulan lepas. Minyak wangi bernilai RM239 in the house!!!
 Aku rasa sangat bernasib baik due dia sampai 31 Dec. Pastu aku dapat hotel kat KL. So, tak jadi nak bagi orang lain :p. Kesian kat kawan-kawan lain sebab dorang dapat Kat Swiss garden Lumut. Due plak 30/9. Macam tak nak bagi je. Syukur rezeki anak-anak....

Ni kenangan aku masuk contest Redbull. Alhamdulillah....dapatlah sikit habuan. Kenangan paling best bila bonus lekat atas nama sendiri. 

Tuesday, October 1, 2013

Sukan Anak 2013

 Wardatul get ready sebelum sukan Sekolah Damansara Damai 1 mula
 Senyum memanjang anak pompuan aku ni time bergambar
 Wardatul selepas mengambil gula-gula dari dalam tepung. Muka dah macam tepung gomak gamaknya. Hihihhh
 Hanya mapu dapat tempat ke-3
 Ni plak Haider punya hari sukan. Dia nampak excited masa cikgu PASTI pakaikan tanda rumah sukan
 Disebabkan datang lewat sikit, sila duduk kat belakang sekali ye.
 Masa sesi bacaan ikrar dan doa, aku suka tengok budak comel ni yang petah sangat. Tapi, nape aku amik gambar dari belakang? huhu...
 Tengah get ready untuk menari. Sayangnya video tu terpadam plak. Hangin aku wei...
2 Tadika PASTI bergabung untuk sukan
Maintain gitu Haider bawak bola
 Haider dapat tempat pertama untuk acara bawa bola dalam sudu. Hadiah disampaikan oleh ustaz.... (aku lupa nama dia)
Aku lupa apa dia sukan yg lagi satu. Sebab sukan lagi satu tu dia buat masa hari lain. So, dapatlah 2 hadiah.

Aku 1st time hantar anak ke tadika PASTI. Haider agak lambat masuk tadika, bulan Jun baru masuk atas sebab-sebab tertentu. Insya Allah tahun depan aku masih nak teruskan Haider kat tadika ni. Masa hari sukan, tadika PASTI sediakan makanan untuk tetamu yang datang sampai dah tak termakan dah. Macam kat cafe plak aku rasa coz pilih la apa pon nak makan. Dari kuih-muih, sate, sampai makanan berat lain. Kalau tadika swasta lain, sendiri sediakan makan. Paling tak pon, dapat kuih seketul. Tapi still ok dari takde langsung. Sampaikan Wardatul tegur, sekolah dia dulu tak macam ni. Sukan yang sederhana tapi meriah. Hadiah biasa-biasa tapi dikongsi sorang sikit :)