Friday, November 26, 2010

Ular Besar....Balasan...Melewatkan Waktu Solat



بسم الله الرحمن الرحيم

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.

Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia. Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati se ekor ular yang berwarna Hitam sebesar peha bersisik tebal telah berada di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut). Subhanallah … keadaan ular tersebut amat menggerukan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ (8 km Jauhnya) . Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya Ular Hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ. Allahuakbar … mereka mengambil keputusan untuk memindahkan serta mengangkat ular tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu (yang peliknya Ular Hitam itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka).

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk meluru ke dalam kubur wanita itu. MasyaAllah (seperti menjunam kedalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur). Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana Ular Hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu … Subhanallah.Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan Solatnya.

Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah. Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat….Bagaimana kalau tak solat…..

PENDEKATAN POSITIF MENDIDIK ANAK-ANAK, JADIKAN MEREKA SEBAGAI WINNER

Beautiful of me: PENDEKATAN POSITIF MENDIDIK ANAK-ANAK, JADIKAN ME...: " Assalamualaikum.., harap semua yg membaca akan dapat manfaatnya. Doakan lah agar anak-anak kita ini menjadi penenang jiwa kita, permata di..."

Friday, November 12, 2010

Di Sebalik Gerak Jari Anda

1. Memicit atau suka memegang hidung

-Tidak mudah tertipu dan sangat berwaspada dalam apa juga tindakan yang dilakukan.
-Seorang yang pemalu dan sukar utk berkongsi rahsia besar dgn org lain kecuali org yang benar2 dipercayai.
2. Meletak tangan pada bahu kawan
-Suka ikut kepala sendiri
-Pentingkan diri sendiri
-Teman yang sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh teman2 rapat
3. Bermain dgn tangannya
-Mempunyai tahap humor yang tinggi
-Pandai berjenaka
-Bersikap terbuka dan dapat menerima kritikan atau pandangan org lain tanpa am bil hati
-Jenis open minded
4. Mematahkan jari jemarinya
-Seorang yang gugup dan kurang yakin utk berbicara dgn org lain
-Baik hati dan sedia membantu sesiapa saja
5. Menggigit kuku
-Gugup dan gementar bila berbicara
-Agak tertutup dalam membicarakan rahsia hati
6. Memintal hujung rambut
-Suka berkhayal
-Sukar diperdayakan
-Keras kepala
7. Menongkat dagu
-Pendengar yang setia dan rahsia akan selamat ditangannya
-Suka mendengar masalah teman2
-Setia dlm persahabatan
8. Suka letakkan tangan atas meja
-Happy go lucky dan pandai menyesuaikan diri
-Seorang yg Peramah
-Suka bergantung pada orang lain
9. Menggosok 2 telapak tangan
-Ramah dan berfikiran matang
-Suka berterus terang dan tidak suka cakap berbelit2
-Mudah memahami perasaan org lain dan suka membantu
10. Memutar cincin
-sangat menepati janji
-berhati2 dlm tutur kata
-gemar hidup yang teratur

Thursday, November 11, 2010

Cirit Adalah Penyakit Mudah Berjangkit!!!

Saya pasti ramai ibubapa yang kurang alert mengenai masalah cirit ni. Apalagi kalau ada anak lebih daripada sorang. Kalau salah sorang daripada anak-anak kita yang telah kena cirit, pastikan kita cepat-cepat asingkan penggunaan bekas makanan dan minuman. Tangan juga mesti selalu bersih dan rajin sanitiser. Dulu saya pun tak tau yang cirit ni boleh berjangkit. Tapi bila dah masuk anak kedua, doktor selalu nasihat agar jaga anak pertama supaya tidak terkena cirit macam adiknya. Caranya ialah dengan titik beratkan penjagaan bab-bab makan minum anak.

Jangan sesekali nak berkongsi cawan, sudu or pinggan mangkuk. Sebab ini faktor paling mudah virus disebarkan selain melalui pengudaraan. So, pengusaha taska kena sensitif bab-bab ni sebab bukan mudah nak jaga kanak-kanak yang terkena cirit. Sebab cirit boleh menyebabkan kepada demam panas seterusnya membawa kepada penyakit-penyakit lain seperti selsema, batuk, kahak dan macam-macam lagi. Semuanya bermula daripada CIRIT! Aku cakap berdasarkan pengalaman sendiri. Bila sorang anak dah mula kena cirit, aku memang berhati-hati. Dan biasanya smecta jadi pilihanku (anak berumur setahun ke atas).

Baby Recipes


Aku rasa agak ambil masa bagi cari resepi-resepi mantop untuk anak. Jadi kat sebelah kiri blog nun, aku tempekkan resepi-resepi yang pernah aku buat dan bakal buat nanti. Aku rasa itulah the best way sebagai menghormati orang yang menciptanya or at least yang mengumpul resepi tu. Orang yang merekanya pun taklah bengang sebab sekurang-kurangnya aku dah bagi kredit percuma dengan link kan blog or website dia orang kat blog aku ni. Bukan pakai tempek jer :D. 

Bila korang bukak link tu, bolehlah explore kat link2 yang berikutnya. Sebab ada gak yang memang ambik dari orang lain punya resepi (senior la kiranya). Lagi satu suka aku peringatkan agar jangan lah terlalu lurus sampai ikut jer apa-apa ingredient kat dalam resepi tu. Kalau ada yang guna bahan-bahan terlarang seperti garam, gula, perasa or bahan-bahan dalaman (seperti hati lembu, ayam), janganlah ikut. Lainlah kalau anak dah 2 tahun, boleh lah tambah garam gula.

Kalau ada blog or website yang bagus berkaitan resepi, aku akan add kat situ.

Perfume & Colonge Bahaya untuk Ibu Menyusu


Aku rasa takut bila baca pasal bahan chemical yang ada dalam perfume-perfume yang kita gunakan ni. Rupa-rupanya benda ni boleh concentrate ke susuibu. Wah.... Artikel penuh, aku bagi kredit pada empunya blog kat Hidden Chemical in Perfume & Colonge.

Wednesday, November 10, 2010

Rahsia Melalui Tulisan

Pertama: Tekanan
i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif
ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit.
Kedua : Bentuk Tulisan
i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat.
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)
ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)
Ketiga : Kecondongan
i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani, pemurah
ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang
iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah
iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)
Keempat : Kerapatan
i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.
ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut
Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z
i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan
b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri
Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)
i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana
Rumusan :
Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup.

Tuesday, November 9, 2010

Pernah Tangok Kek Macam Ni???

 Kek untuk yg suka muzik

Ais betul ke tu???

 
 Macam batang kayu betul kek ni

 Bagi pada yang workaholic

 Hadiah kek ni pada pasangan kita yg selalu out-station

Memang nampak real!

Monday, November 8, 2010

Rahsia Pemakanan Ilmuwan Islam

 Madu – Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktiraf ia ‘shifa’ iaitu penyembuh penyakit. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit dan boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat. Ia perlu diambil dua sudu teh (gunakan sudu plastik) pada waktu pagi dan malam. 


Kismis – Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Adab memakannya ialah dengan mengadap Kiblat, membaca Bismillah dan selawat tiga kali diikuti doa penerang hati. Ia perlu dimakan seperti memakan gula-gula kerana dikatakan tidak berkesan jika dikunyah dan diambil satu persatu sebanyak 21 biji setiap hari.

  1. Susu segar – Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semula jadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri – biri dan lembu yang segar. Ia diminum segelas pada sebelah pagi dan malam.
  2. Telur – Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli – ahli kesihatan mengakui ia adalah makanan yang lengkap dan berkhasiat. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
  3. Halia – Ia sangat mujarab untuk menghindar masalah lupa. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa. Halwa ialah halia yang dijadikan Dimakan sedikit saja pada waktu pagi.
  4. Buah Delima – Mujarab untuk penerang hati seperti sabda Nabi Muhammad SAW: “Sesiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari.”

Sunday, November 7, 2010

Tingkatkan Ranking Trafik Alexa

Alexa.com adalah sebuah syarikat di internet yang memberikan ranking kepada setiap laman web di internet. Terdapat laman web yang berada di ranking ke 26,000,000 dan terdapat juga laman web yang berada di ranking 100,000 dan ke bawah. Dan ranking 100,000 ke bawah yang perlu dikejar dan dijadikan target. Ini adalah kerana, jika website/blog anda berada di ranking 100,000 dan ke bawah dengan mudah anda bolehmenjana wang dengan blog/website anda. Ini adalah kerana, ranking di bawah 100,000 menunjukkan website/blog anda sebuah website/blog yang popular dan mendapat ribuan pelawat percuma dalam masa sehari. Anda boleh letakkan iklan adsense,iklan nuffnang, Abrite or ape-2 je iklan yang anda suka..pasti ada yang akan klik. Anda juga boleh meletakkan ruangan iklan sendiri dimana anda boleh tentukan harga setiap ruangan iklan yang anda tawarkan. Tp, sekarang kenalah berusaha untuk menempatkan diri dikalangan 100,000 website/blog di ranking Alexa.


Disebabkan tutorial ini aku ambil dari website rakanku iaitu Encik Faizul, adalah adil aku memberi kredit terus padanya dengan link kan Tutorial Trafik Alexa ni terus ke website dia.




p/s: Lps download, mmg best. Dari situ kita boleh tgk website paling tinggi ranking kat dunia. Hanya klik kat toolbar kanan tu jer terus kuar ranking website (macam gambar kat atas tu---->yang bertanda "a"). Nak tgk ranking blog sdiri mmg malu arr...namapun suka-suki tulis...

Busha Legging Murah


Punyalah aku survey macam-macam busha legging kat hampir sumer online shop, rupa-rupanya ada kat sekitar aku jek. Tu la orang kata, gajah depan mata pun tak nampak. Harga same jer malah jauh lebih murah. Blm tawar lagi, mak cik tu dah siap-siap bagi RM10 sehelai. Kalau beli banyak (5 helai ke), blh dapat RM7 @ RM8 sehelai. Paling puas hati, aku boleh tgk kualiti kain dan corak-corak yang dia offer. Jangan silap tau, memang ada RM5 sehela tapi kainnya jenis panas dan agak tebal.

Nak tau kat mana? Ha, kat cafe selera duta nun (tgh2 hall tu). Memang banyak tempat yang menjual tapi bab harga ala2 macam kat mamapayish tu, blh survey kat situ jer. Katanya, anak dia pun jual baju baby dan busha legging tapi secara online. So pada yang dekat-dekat cafe selera duta tu, selain rojak singapore yang terkenal tu, boleh intai-intai legging ni sekali :)

Saturday, November 6, 2010

Best Trap: Lampu Tidur yang Memerangkap Nyamuk dan Serangga

Aku tertarik dengan produk unik ni. Selepas dapat izin dari seorang rakan, aku paparkan pasal kelebihan produk ni. Bagi menjamin persekitaran yang sihat dan selamat untuk dihuni, Best-Trap cuba mengaplikasikan teknologi terkini dalam membasmi penularan wabak Denggi seperti penghapusan Nyamuk Aedes dan dalam masa yang sama mampu untuk memerangkap serangga perosak, seperti lalat, semut, lipas terbang dll.

Dengan mengguna pakai teknologi gelombang cahaya dan warna yang unik sebagai daya penarik Nyamuk Aedes, makanisme tersebut mempunyai kuasa menarik sama seperti tindakbalas magnet. Ia menggabungkan kombinasi kepanasan, vakum dan cahaya. Akhirnya, setelah memahami konsep dan makanisme penggunaannya, yakinlah, dengan menggunakan Best-Trap, sekarang kita boleh bertindak membasmi Nyamuk Aedes dan serangga-serangga perosak lain tanpa merisaukan sebarang kesan sampingan bahan kimia dan beracun yang berbahaya. 

Harga 1 set Best-Trap: RM 220.00. Warranty 1 Year. 
Mahal? Ikuti hujah saya di bawah:

KENAPA mesti Best-Trap?
1.     Merupakan inovasi terkini, ringkas, mudah untuk dipasang  dan digunakan. Boleh dibawa kemana-mana.                                                                           
2.     Bersifat mesra alam, tidak menggunakan bahan kimia dan beracun, tidak berbahaya   untuk kesihatan. Hanya menggunakan kuasa  elektrik.                    
3.     Menggunakan lampu Ultra Violet (UV) yang terbukti berkesan sebagai egen menarik perhatian nyamuk dan serangga lain. Boleh mencakupi 100m persegi.                                   
4.     Tenaga elektrik yang digunakan hanya 15W sahaja. Menjimatkan bil elektrik.               
5.     Berfungsi 3 in1, selain memerangkap nyamuk  dan serangga, boleh juga menjadi lampu tidur dan  alat perhiasan rumah.                                                                         
6.     Hanya sekali pembelian, tidak perlu diisi semula. Harga yang berpatutan, mampu dimiliki oleh semua lapisan masyarakat.                                                                 
7.     Untuk kegunaan in-door sahaja. Sesuai digunakan di restoren, hotel, pasaraya, Tadika-Taska, pejabat dll.

8.     Sekiranya menggunakan penyembur racun yang berjenama seperti terdapat banyak di pasaraya:
-Bernilai sekitar RM 7.00 sebotol. Hanya untuk beberapa minggu sahaja. Kalau setahun, berapa jumlah yang perlu dihabiskan?
-Kebanyakkannya menggunakan racun dan pastinya terkandung bahan kimia yang mencemarkan udara dan berbahaya sekiranya terhidu.

-Nyamuk Aedes datang menyerang pada bila-bila masa, advantage sekiranya menggunakan Best-Trap hanya perlu hidupkan suis dan ia akan melindungi kita secara keseluruhan.
KOTAK BERTANGKAI, MUDAH DIBAWA KE MANA-MANA

BEST-TRAP, SEDIA DIGUNAKAN!


SEROBONG DAN TEMPAT PENGUMPULAN COOLER 

BOLEH DIPASANG DALAM KEADAAN TERGANTUNG

KAEDAH MENGGUNAKAN Best-Trap
1.     Pasang komponen-komponen yang disediakan. (3 komponen sahaja).
2.     Letakkan Best-Trap ini pada kedudukan 1.5 meter dari permukaan lantai
3.     Sebaik-baiknya jauhkan daripada sumber cahaya yang lain. (Tutup semua lampu)
4.     Boleh digunakan selama 12 jam secara berterusan. Alat tersebut tidak menjadi panas kerana mempunyai cooler tersendiri yang tahan lama.
5.     Boleh diubah-ubah kedudukan alat ini. Bahkan boleh digantung pada tempat yang sesuai.                                                                                                       
6.     Tanggal dan bersihkan corong dan bekas simpanan nyamuk sebaik-baiknya seminggu sekali.                                                                          

ANDA BERMINAT DAN PERLUKAN MAKLUMAT LANJUT:

1.         Sila hubungi Abd Halim melalui email ni : hamzah_1982@yahoo.com
Beliau juga sedang mencari partner bisnes untuk memperluaskan lagi pasaran Best-Trap.  

Mengapa Mama dan Papa Menjadi Ucapan Pertama Bayi?

Kebanyakan bayi mengucapkan kata-kata ‘Mama’ dan ‘Papa’ sebagai ucapan pertama mereka. Anda tahu kenapa? Sebagian pakar cuba mencari jawapannya..
Yang jelas, Ayah dan Ibu adalah orang-orang yang selalu berada dekat dengan bayi, sehingga perhatian si kecil tertumpu kepada mereka berdua. Nah, ternyata, berbagai bahasa di seluruh dunia semakin mempermudahkan proses pengucapan ini bagi si bayi, dengan membuat panggilan kepada Ayah dan Ibu menggunakan pola bunyi yang berulang.
Mama…
Dada…
Papa…
Baba…
Ini baru sebagian contoh saja.
Penelitian Otak pada Bayi yang Baru Lahir
Untuk sampai pada kesimpulan ini, penelitian otak telah dijalankan terhadap 22 bayi yang baru lahir berusia 2 – 3 hari. Sementara otak mereka diamati, para pengkaji menjalankan rakaman kata-kata tanpa erti terhadap bayi-bayi tersebut. Rakaman ini mengandungi kata-kata yang bunyinya berulang (repetitif) dan juga kata-kata yang tidak berulang. Semuanya tidak memiliki erti!
Ternyata, keaktifan otak bayi bagian kiri depan dilihat meningkat setiap kali rakaman kata-kata yang berulang (repetitif) dimainkan. Sebaliknya, kata-kata tak berulang tidak menunjukkan tanda-tanda respon pada otak bayi.
Kesimpulan
Pada orang dewasa yang tidak kidal, pusat kemampuan berbahasa berada pada bahagian otak sebelah kiri. Ini seiring dengan hasil penelitian terhadap bayi dan semakin menguatkan teori yang menyatakan bahawa manusia dilahirkan dengan kemampuan mempelajari bahasa ibu mereka secara sistematik dan berkesan.
Bagian otak yang diciptakan untuk berbahasa pada orang dewasa, tidaklah belajar mengolah bahasa setelah ia dewasa, namun proses ini sudah bermula sejak bayi dilahirkan…
Makanya, hati-hati ketika berbicara dengan bayi anda, kerana si kecil sudah boleh merakam perkataan anda, terutama yang berbunyi berulang-ulang…

Friday, November 5, 2010

Menang Hamper Buds dari Mami & Baby

Kadang-kadang aku lupa cek email. Tu yang slalu lambat reply pada yang bertanya. Kecuali email biasa aku gunakan ni (srikandi007@yahoo.com). Tadi bila aku bukak email lagi satu, ada email dari Mami & Baby. Aku dapat hamper Buds bernilai RM208. Sebabnya, gambar reezqi mandi terpilih untuk edisi bulan November (lebih tepat lepas mandi tuh). 
Aku punyalah suka. Ye lah, aku antar gambar ni sebelum puasa lagi. Ingatkan dah lebur rupa-rupanya keluar gak. Inilah orang kata rezeki anak. Rezeki untuk Reezqi.....

Aku belum pernah lagi try mana2 contest online. Tapi contest by email or hantar-hantar gambar ke majalah ni aku rajin gak. Kiranya adil lah sebab gambar kakak dan abangnya pun dah pernah keluar majalah. Cuma hadiah kali ni agak berbaloi. Baru gambar kecik-kecik, belum cover lagi (tengah senyum lebau ni).

Ibu Menyusu yang Menggunakan Codeine Boleh Membahayakan Bayinya

Codeine adalah unsur ubat untuk menghilangkan tekanan dan rasa sakit. Penelitian terbaru yang dijalankan di Canada memperlihatkan bahawa  ibu yang menyusukan anak yang menggunakan ubat dengan kandungan Codeine ternyata boleh membahayakan kesihatan bayi mereka.

Penelitian ini menunjukkan bahawa para ibu yang memiliki kecenderungan genetik tertentu dapat memproses Codeine menjadi morfin jauh lebih cepat daripada biasa. Hal ini dapat membahayakan sistem saraf pusat bayi yang disusuinya.
Dalam beberapa kes, ancaman overdos morfin memang dapat diatasi apabila wanita terbabit menghentikan pengambilannya. Namun tidak demikian pada wanita yang memiliki kelemahan genetik. 
Apa Sebenarnya Codeine?
Menurut para ahli, Codeine itu sendiri tidak memiliki pengaruh untuk menghilangkan rasa sakit. Yang terjadi adalah, ketika seseorang pecandu narkotika atau orang yang mengalami rasa sakit memakan Codeine, tubuhnya merubah unsur tersebut menjadi morfin dan inilah yang mengilangkan rasa sakit.
Bagaimana Anda Mengetahui Bahwa Codeine Tidak Membahayakan Bagi Bayi Anda?
Itulah masalahnya… secara umum, sukar untuk mengetahuinya.
Memang hanya wanita yang memiliki kelemahan genetik tertentu yang dapat membahayakan kesihatan bayi yang disusuinya, namun sukar bagi anda untuk mengetahui kelemahan ini secara tepat. Anda boleh melakukan test genetik ini, tapi test genetik ini sangat sukar dilakukan.
Oleh itu, lebi baik para ibu yang sedang menyusukan bayi tidak mengambil Codeine ini langsung…
Sumber: Parvaz Madadi, University of Western Ontario

Tuesday, November 2, 2010

Pemberian Keju Untuk Bayi: Boleh/Tidak?

Apa Kelebihan Keju?
Disebabkan keju merupakan susu yang dipadatkan, maka kandungan gizinya sebenarnya mirip dengan susu. Ia mengandungi protein, vitamin, mineral, serta lemak.
Kelebihan keju dibandingkan dengan susu terletak pada jumlah kalori yang ada padanya. Setiap 100 gram keju biasanya mengandungi 326 kalori, atau sekitar 5 kali ganda yang dimiliki oleh susu.
Jadi, untuk anak yang sedang membesar, kalori dan protein yang terkandung dalam keju sangat baik untuk kecerdasan dan pertumbuhannya. Keju pun dinilai oleh pakar sangat baik untuk pertumbuhan gigi dan tulang anak.
Apa Kekurangan Keju?
Kekurangan keju terletak pada tingginya kadar garam dan lemak yang terkandung di dalamnya.
Jika anak terlalu banyak menggunakan garam, dikhuatiri ia akan mendapat hipertensi setelah dewasa. Garam yang terlalu banyak pun membuatkan ia sangat sukar untuk diproses oleh ginjal si anak, sehingga boleh menimbulkan gangguan metabolisme. Kandungan lemak yang tinggi juga boleh menyebabkan obesiti pada anak.
Lalu, Bolehkah Memberikan Keju kepada Bayi Anda?
Beberapa hal yang perlu Anda perhatikan:
  1. Anda boleh memberikan keju setelah bayi Anda berusia 6 bulan (tapi aku jarang guna utk anak bawah setahun)
  2. Pilihkan keju yang lembut dan sudah diproses (cheddar)
  3. Untuk anak berusia > 1 tahun, limitkan pemberian keju, maksimal 3 keping setiap hari
  4. Keju parmesan dan mozarella juga boleh digunakan oleh anak
  5. Jangan menjadikan keju sebagai pengganti susu, kerana keju merupakan makanan padat yang sedikit kandungan airnya

Monday, November 1, 2010

Tadika Majalah?

Kakak dengan rakan-rakan taska sebaya

Aku sekarang tengah ligat cari sekolah tadika untuk kakak. Memang aku tak nafikan, aku prefer yang islamik tapi dalam masa yang sama biarlah seimbang. Google sana sini, telefon dan sms. Tapi ada satu ni memang antara tadika yang gah dan selalu masuk majalah. Aku memang minat sangat tengok teknik yang digunakan. Tapi cukup susah nak komunikasi by telefon. Aku sms tak layan (buat apa letak no hp???). Bila kol dan try tanya yuran dan apa-apa berkaitan duit, owner cuba mengelak. Dia prefer aku datang ke premis dia. Ingatkan branch tu ajer, bila kol branch lain pon sama. Alasannya sebab takut aku ni competitor dan rules ni memang dorang jaga.

Tolonglah!!! aku bagi sms (dah sah2 dia tahu no phone aku), bagi email dan nama penuh. Memang dia cakap dengan baik tapi teramatlah susah nak terangkan by phone. Mati-mati suruh aku datang bila aku tanya bab yuran. So, aku terpaksa kol competitor dia. Alhamdulillah semuanya diterang dengan baik. Dengan hanya 1 sms, terus dia kol. Tadika ni pun memang aku suka cuma aku nak tau tadika satu lagi. Ye lah, RM antara sebab parents pilih satu-satu tempat belajar tu.

Tak semestinya tadika yang glamor tu bagus. Nak jual produk pun biarlah berpada2. Jgn nak pikir untung jer. 24 jam nak salah sangka jek. Macam takut dengan bayang-bayang sendiri plak. Padahal tadika tu dah established pun.