Saturday, January 30, 2010

Set Bersalin yang Sama Lagilah

Ingat nak tukar angin cuba set bersalin HPA. Tapi nampaknya boss tak setuju dan suruh beli set bersalin amway gak. Dah dia nak beli, ikut je lah (dah beli pun semalam). Janji set ni sesuai sebab anak pertama dan kedua pun memang guna set bersalin ni. Nak try HPA sebab set ni lebih murah, so boleh save budget :). Tetiba baru perasan, selain en hubby tak setuju, set HPA ni ada kacip fatimah (boleh baca kat sini). Dalam ubat periuknya ada kacip fatimah. Mayb orang lain ok tapi bukan diri aku. Anak pertama dulu, susu pernah merudum gara-gara cik kacip fatimah ni. Serik aku!

Tapi barut herba HPA aku beli coz barut ni boleh beli separately. Walaupun amway ada bagi bengkung free, bagi aku barut ni boleh dipakai pada waktu malam. Kalau harga ahli cuma RM24 je. Tapi aku akui jugak set bersalin amway ni memang COMPLETE. Dan vitamin pun aku memang guna amway punya. Kalau orang lain sibuk cari alfafa untuk banyakkan susu, aku makan calsium magnesium amway yang memang dah ada alfafa. Harga pun dalam lingkungan MAMPU beli. Lepas bersalin, jangan tinggalkan vitamin yang korang dah guna sejak mengandung lagi. Tak kisah apa jenama pun asalkan memang serasi dengan korang. Sebab set bersalin still tak dapat memenuhi KEPERLUAN masa dalam pantang. Itu cuma pandangan aku.

Friday, January 29, 2010

Hari Terakhir di Kota D

Hari ni hari terakhir aku di company X. Lama gak kat sini. Since September 2006... So, memang banyak kenangan dengan kawan-kawan. 2hb depan, aku akan ke KL. Semua keje aku dah handling over pada kawan-kawan, so that dia orang tak terkapai-kapai macam aku pernah rasa dulu. Yang pasti, masih ada sesuatu yang tak best aku kena telan macam tu aje....

Tuesday, January 19, 2010

RESIGN!

Pagi tadi aku hantar surat cinta kat bos (surat resign). Nampaknya aku dah buat semua orang jadi mangsa moody dia pagi ni. Aku bagi Notice cuma 2 minggu sebab terpaksa lapor diri kat tempat baru awal February ni. Walaupun aku ada alasan kuat (tak pernah dapat confirmation letter walau dah bertahun keje kat situ), tapi aku malas nak cakap. Biar lah dia membebel dan luahkan apa-apa yang dia tak puas hati. Malas nak burukkan keadaan.

Bukan aku tak suka keje kat sini tapi peluang keje dengan kerajaan cuma datang sekali. Disebabkan aku pregnant, serahan tugas akan dilakukan dalam tempoh sebulan tu (sebelum aku deliver the next month). Alahai, serba salah aku. Tapi disebabkan kata-kata yang menusuk kalbu dari bos, lidah aku macam kelu rasa. Padahal ramai lagi staff yang bagi notis ala-ala aku termasuk staff kesayangan dia. Tapi takde masalah dan siap dipuji melambung-lambung. Turn aku, terus jadi macam ni. Nasib ibu mengandung....

Monday, January 18, 2010

Chicken Pox Lagi

Awal Januari anak kedua kena chicken pox. Seminggu gak cuti jaga dia. Setiap 5 jam sekali kejutkan dia makan ubat Acyclovir (zofirax). Tu belum masuk ubat-ubat lain. Ada 6 jam sekali, ada 8 jam sekali.

Semalam kakak pula kena chicken pox. Hari ni nak pergi klinik X. So far, klinik ni paling ok kat tempat aku. Tak nak jadi macam kes adik, merata aku cari farmasi dan klinik yang ada stok Acyclovir ni. Last sekali, ada satu farmasi yang sanggup order khas untuk aku. Dalam tempoh 2 jam lepas order, terus dapat. Kebetulan klinik X tutup masa tu. Dr. di klinik X memang ada pesan, kalau anak kena chicken pox datanglah ke klinik dia sebab dia memang simpan stok Acyclovir. Aku mana sangka, tak semua farmasi or klinik ada stok Acyclovir. Alasan dia orang, ubat tu mahal dan jarang ada permintaan. Hu..hu...

Friday, January 15, 2010

Shower Test

When you step into a shower, which part of the body do you wash first? (No Cheating!)

Chest

Face

Armpits

Hair

Privates

Shoulders

Others

*

Now scroll down and check what/who you are ...

this is pretty enlightening!!!

*

*

*

*

The following describes your character:

CHEST: You are a practical person, straight forward and do not beat around the bush. To you, convenience is of paramount importance. You hate to be distracted when concentrating and are impatient with people who do not see things your way. You are a good sex partner and willing to try new things. Your best partner in life will be those who chose HAIR.

FACE: Money is important to you and you will do anything to get it. Integrity and dignity ! is not important. You feel that friends are there to be used and life is one big ha**le. Other people find it hard to understand you but you are not concerned as to what they think. Very self-centred person. Below average sex partner as too selfish and tend to be absorbed in self pleasure at the expense of your partner. Your best partner in life will be those who chose PRIVATES and OTHERS.

ARMPITS: You are a dependable and hard working person. Generally very popular people as you are very down to earth and willing to help others. You tend to get yourself into trouble as you cannot tell whether people are genuine towards you. Trusting type. You make very poor sex partners as you are the working type with average talent. Do not always consider your partner's needs. Your best partner in life will be those who chose SHOULDERS.

HAIR: Artistic, creative, caring type. Positive thinker. Day dreaming is your hobby but you can achieve what most other people cannot. You will work tirelessly towards goals which are to your liking. You are able to see and understand things others don't. Money, material possessions are not important. Friends and family are important. You make the Best sex partners. You are most willing to explore. Especially warm and sensual lovers. You love to please your partner. You value intimate moments with those you love. Talent, intelligence, loyalty, kindness, intuition are your main strengths. Your best partners in life will be those who chose CHEST and PRIVATES.

PRIVATES: Shy type. You lack self confidence and tend to be misunderstood by others. Find it difficult to share yourself with others. You do not have many friends as others sometime find you boring unresponsive. Perseverance is not your strength and you tend to give up easily and at the first opportunity. However, you make an above average sex partner. You are able to show your true emotions to very few people. But, in sex, you find your inner strengths. And you find sex a safe avenue to share your true feelings. Your best partner in life will be those who chose FACE and HAIR.

SHOULDERS: A born loser. You fail in almost everything that you do. People dislike you and you tend to spend your time alone. Your types have been known to be heavy gamblers and drinkers. You see the world as a living hell. Money and power are also important to you, but your luck will always fail you. You make a lousy sex partner. You will find it difficult to find a partner in life. Those who chose ARMPITS are your only chance.

OTHERS: You are a very average person. Undoubtedly, you have your inner strengths but people find it hard to see. You must learn to be a little bit more adventurous and sell your potential. Deep down, you are a very likeable person with very few faults. However, the key will be to make your strengths stand out and not just hide your weaknesses. You are an average sex partner. You have great fantasies about different techniques but unfortunately are not brave enough to try them out. Your best partners in life will be those who chose FACE.

Thursday, January 14, 2010

Senangnya Beli Barang kat Amway Shop

Amway Shop Wangsa Maju


Sekarang ni aku cukup suka beli barang amway sebab dah ada Amway Shop kat Wangsa Maju. Dekat sangat dengan Carrefour Wangsa Maju tu. Sebabnya konsep membeli kat Amway Shop macam kat kedai runcit, supermarket or hypermarket dan seangkatannya. Ambil apa-apa barang yang kita suka kat rak dan pergi kaunter, bagi no ahli dan bayar. Tak perlu isi form macam kat warehouse. Leceh! Tu la konsep membeli kat Amway Shop.

Dan paling penting, takde pembelian minimum macam kat warehouse. RM5 or RM10 pun boleh :-). Tak payah pening-pening nak kumpul pembelian sampai RM150. Ye lah, setakat nak beli untuk kegunaan sendiri, tak sampai RM150 pun. Sebabnya vitamin yang aku beli sebotol boleh tahan sampai 3-4 bulan. So kengkawan, apa lagi. Usya ler cepat.

Wednesday, January 13, 2010

Gabungan Makanan yang dilarang dan Pesanan Nabi s.a.w

Rasulullah s.a.w melarang memakan makanan-makanan berikut secara bersamaan
[susu dengan ikan , cuka dengan susu , buah-buahan dengan susu , atau selada dengan ikan , bawang putih dengan bawang merah , daging kering dengan daging segar , makanan masam dengan makanan beasam , lemak dengan cuka ,cuka dengan nasi ,anggur dengan terung yang berlebihan , buah delima dengan lemak daging , dua makanan yang sejuk , dua makanan yang panas , atau dua makanan yang menghasilkan kentut]

SABDA NABI
Sebelum menyenaraikan makanan-makanan , lebih baik kita kemukakan sabda Nabi s.a.w berkenaan cara-cara kebersihan , mengelakkan penyakit dan seumpamanya yang berkaitan dengan kesihatan . Nabi besar Muhamad s.a.w pernah bersabda demikian :

1. Allah tidak menjadikan penyakit melainkan di jadikan-Nya juga ubatnya , kecuali mati . Firman Allah SWT bahawa siapa yang hidup menurut petunjuk Al-Quran akan lanjut usianya.
2. Asal segala penyakit ialah . Oleh itu, makanlah apabila anda kehendaki atau perlu dan jangan makan apabila tidak perlu.
3. Perut rumah penyakit dan puasa raja segala ubat . Oleh itu, jadikanlah ia kebiasaan anda.
4. Pada pandangan Allah . makanan yang paling baik ialah makanan yang di makan beramai-ramai.
5. Makan seorang diri semasa sarapan pagi ialah makan dengan syaitan , makan dengan seorang lain ialah makan dengan raja yang zalim , makan dengan dua orang lain ialah makan dengan para Nabi a.s
6. Biarkan makananmu agak sejuk sebelum memakannya , kerana makanan yang panas itu tidak berkat .
7.Apabila makan , tanggalkan kasutmu kerana dengan itu kakimu lebih rehat . Inilah nasihat yang baik.
8. Ada keberkatan pada makanan ditengah pinggan . Oleh itu , mulakan makan makanan yang di tepi pinggan dahulu , bukan mula dari tengah . ( pengertian hadith ini ialah seseorang itu hendaklah jangan tamak iaitu mementingkan diri sendiri dan hendaklah membenarkan orang lain sama mendapat berkat , jangan seorang diri saja ) .
9. Ada keberkatan dalam tiga perkara : dalam sarapan pagi , dalam roti , dan dalam sup .
10. Berus gigi dengan miswak ( berus gigi kayu yang biasanya dibuat daripada dahan pokok ( pokok pelu ) selepas makan dan kemudian berkumur-kumur , kerana kedua-keduanya amalan ini adalah penjaga gigi .
11. Gunakan miswak kerana amalan ini datang kebersihan , dan kebersihan datnag dari iman , dan iman membawa orang itu ke Syurga
12. Makanan dalam pinggan itu memohon rahmat bagi orang yang makan hingga habis langsung ( iaitu tidak membazir ) .
13. Makan bersama barulah bersurai , kerana keberkatan itu ada dalam kumpulan .
14. Kurang makan kurang dosa .
15. Mengumpulkan dalam perkara berikut adalah dilarang iaitu mengumpul gandum , barli , kismis , sekoi , lemak , madu , lebah , keju , sejenis pokok yang buahnya berkulit keras dan boleh dimakan ( walnut ) dan zaitun .
16. Jangan minum berdiri kecuali orang yang berpenyakit senggal pada pangkal paha ( sciatica ) 17. Sarapan pagi waktu fajar ( dini hari ) ada berkatnya
18. Ketika saya mikraj , tidak ada seorang Melaikat pun yang tidak berkata , Wahai Muhamad s. a.w beritahu umatmu supaya berbekam . Rawatan yang paling baik ialah berbekam , ketumbar dan sejenis herba ( costus ) .
19. Siapa yang sakit 7 hari , maka ia adalah penebus dosa 70 tahun .
20. Tidak ada sakit seperti sakit dalam mata dan tidak ada kerunsingan kerana berhutang .
21. Apabila nabi Muhamad s.a.w melawat orang sakit , baginda biasanya berkata : Hindarlah pedaya iblis , kekuatan itu dengan Allah , sembuh dan disembuhkan , tidak ada yang menyembuhkan melainkan Engkau

Siapa Berkuku Panjang?

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang ****, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua ****-**** tersebut.... potonglah kuku anda.

The TruthJangan simpan kuku panjang walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking.Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang ***** atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala. Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang (ni antara sebabnya).

Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan hendak anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

And additional info, kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

(dan aku memang pantang dengan orang berkuku panjang. nak makan apa yang dia masak pun tak lalu heh)

Tuesday, January 12, 2010

Kecederaan di Rumah

Kecederaan di rumah yang melibatkan kanak-kanak ada kaitannya dengan umur, di mana kebanyakkan kejadian yang berlaku melibatkan kanak-kanak berusia dalam lingkungan 2 tahun. Ini ada hubungannya dengan keupayaan dan kebolehan mereka untuk merangkak, berjalan dan juga memanjat ke tempat yang merbahaya. Juga disebabkan sifat berminat mereka untuk mengetahui sesuatu serta kecederongan mereka untuk memasukkan benda-benda ke dalam mulut

Penyebab ?
Kecederaan di rumah yang berlaku pada kanak-kanak selalunya disebabkan oleh :
•Bucu dan juga bahagian tepi perabot, alat pertukangan, peralatan rumah dan juga alat permainan
•Jatuh dari perabot, basikal dan tempat tinggi ke atas permukaan atau lantai yang keras.
•Tercekik
•Lemas
•Keracunan
•Api dan luka terbakar
•Terkena kejutan elektrik dari peralatan rumah
•Lemas di dalam kolam mandi dan dalam bilik mandi

Faktor - faktor risiko ?
Faktor luaran (extrinsic) termasuk :
•Pencahayaan yang tidak baik
•Permukaan/lantai yang licin
•Terdapat halangan pada lorong/kawasan berjalan
•Tangga
•Kurang tempat memegang
•Ubat-ubatan

Faktor dalaman (intrinsic) pula termasuk :
•Umur dan kekuatan
•Kebolehgerakan dan juga daya imbangan
•Masalah pendengaran dan juga penglihatan
•Kemurungan
•Sakit kronik

Bahaya yang wujud di dalam rumah

Bilik Tidur
•Selalunya ia merupakan tempat yang paling selamat
•Periksa benda-benda yang terdapat di atas katil seperti bantal dan selimut. Ini dapat mengurangkan kejadian lemas pada kanak-kanak.
•Bilik tidur yang mempunyai peralatan elektrik seperti televisyen perlu diberi perhatian.

Bilik mandi
•Awasi anak anda semasa mandi di dalam tab mandi atau menggunakan air dalam baldi. Mereka boleh lemas walaupun pada air yang hanya sedalam 5 sm
•Pisau cukur (manual atau elektrik) dan juga bahan kimia yang boleh menyebabkan kecederaan sekiranya tidak digunakan dengan betul.
•Lantai yang licin dan juga tab mandi boleh menyebabkan seseorang terjatuh

Tangga
•Ini merupakan lubuk bahaya dalam rumah yang bertingkat
•Bagi melindungi kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak yang kecil, pintu kecil perlu dipasang untuk keselamatan
•Jangan tinggalkan barang-barang seperti alat permainan di atas tangga kerana ini boleh terpijak dan jatuh

Lantai
•Bahaya yang datang dari barangan elektrik dan juga penggunaan pengalas lantai yang salah
•Lantai licin dari tumpahan cecair adalah merbahaya
Bilik belajar
•Di dalam bilik ini, ibubapa perlu lebih berhati-hati terhadap peralatan elektrik, hiasan yang digantung, bahan kimia dan juga alat perabot boleh mendatangkan bahaya seperti rak buku yang penuh dengan buku-buku yang boleh menyebabkan buku-buku itu jatuh dan menimpa kanak-kanak apabila mereka cuba mengambilnya.
•Alat tulis yang tajam seperti gunting boleh menjadi sangat bahaya jika diambil main oleh kanak-kanak

Dapur
•Bahagian ini yang selalu menyebabkan berlakunya kecederaan yang berpunca dari peralatan dalam dapur.
•Minyak masak yang panas, air mendidih, kuali panas, rempah dan juga pisau boleh mewujudkan persekitaran yang sangat merbahaya bagi kanak-kanak.

Laman rumah
Di samping menghadapi bahaya-bahaya semula jadi seperi ular,lipan dan juga serangga berbisa, kanak-kanak juga terdedah kepada bahaya buatan manusia seperti bahan kimia (baja),racun serangga dan juga peralatan berkebun.

Bilik stor dan juga garaj
Terdapat banyak barang-barang yang merbahaya disimpan di sini. Bahan kimia dan juga alatan pertukangan adalah barang yang paling kerap boleh mendatangkan kecederaan.

Pencegahan ?
Pencegahan am dari kecederaan di rumah
•Memasang pagar keselamatan pada tangga
•Elakkan penggunaan walker yang beroda
•Awasi anak anda apabila ia mula belajar satu pergerakan baru seperti merangkak, memanjat dan lain-lain
•Bayi sepatutnya tidurkan di katil bayi atau pun di atas lantai. Ini adalah kerana bayi lebih cenderung untuk berguling dan terjatuh daripada tempat dia tidur.
•Pada peringkat umur tertentu, kanak-kanak cenderung untuk memanjat. Jadi jangan letakkan barang-barang yang boleh dipanjat berhampiran dengan tingkap. Awasi sepenuhnya aktiviti yang mereka lakukan.
•Cepat bersihkan lantai sekiranya tertumpahkan sesuatu di atas lantai
•Simpan semua hamparan atau permaidani yang dilipat. Pastikan benda-benda itu tidak bersepah di atas lantai.
•Simpan pisau dan segala objek tajam di tempat yang selamat, yang tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak
•Simpan ubat dan juga bahan-bahan beracun di dalam almari yang berkunci dan sukar dicapai.
•Simpan ubat di dalam bekasnya yang asal.
•Jangan beri ubat orang dewasa ataupun ubat untuk kanak-kanak lain kepada anak anda
•Ubat yang tidak lagi digunakan haruslah dimusnahkan - buang di dalam sinki, ditanam ataupun dibakar
•Simpan botol minyak tanah di dalam kabinet ataupun di tempat yang tinggi untuk mengelakkan kanak-kanak tersalah ambil dan terminum dari bekas tersebut
•Detergen atau sabun basuh adalah bahan yang merbahaya sekiranya terminum ataupun terpercik pada kanak-kanak. Simpanlah di dalam tempat yang selamat.
•Simpan dan ingat nombor-nombor kecemasan yang penting dan juga pusat rawatan keracunan yang berdekatan. Ini berguna sekiranya anak anda tertelan ubat dan juga bahan-bahan yang tidak diingini.
•Racun serangga tidak sepatutnya dibiarkan terdedah. Ia perlu disimpan di tempat-tempat yang tersembunyi dan tidak mudah diambil oleh kanak-kanak.

Lemas
•Berhati-hatilah dan awasi dengan rapi apabila anak anda bermain dalam air, seperti di dalam tab mandi atau pun menggunakan air di dalam baldi. Mereka boleh lemas walaupun hanya dengan air yang sedalam 5 sm
•Tutup semua bekas air
•Didik and ajar anak-anak anda cara berenang
•Rumah yang mempunyai kolam renang seharusnya dipagar di kelilingnya bagi mengelakkan kanak-kanak menggunakannya tanpa pengawasan.

Luka terbakar dan melecur
•Biasakan dan pasang alat penggera untuk mengesan asap di tempat-tempat tertentu dalam rumah seperti dapur dan juga bilik tidur.
•Jauhkan kanak-kanak daripada memasuki dapur
•Jauhkan pemegang peralatan yang panas daripada jangkauan kanak-kanak
•Sorokkan semua mancis dan juga pemetik api
•Sentiasa merasa suhu air pada alat pemanas mandian sebelum memandikan anak anda
•Jauhkan anak-anak sekiranya anda sedang menggosok pakaian dan jangan sekali-kali membiarkan seterika terpasang
•Jangan tinggalkan atau biarkan api yang menyala (seperti lilin dan pelita) pada kanak-kanak

Bahagian Rumah
Di dalam bilik
•Seboleh-bolehnya, pasangkan alat penggera asap di luar bilik tidur pada setiap tingkat di rumah anda. Ini perlu dipertimbangkan.
•Uji alat-alat itu sebulan sekali dan juga tukarlah bateri sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.
•Uji laluan keluar dari kebakaran dan tetapkan satu tempat untuk berkumpul di luar rumah sekiranya berlaku kebakaran.
•Letakkan bayi anda tidur di tempat tidur yang khas tanpa bantal atau pengalas di bawah tempat tidur.
•Gunakan krib khas untuk kanak-kanak yang mematuhi kesemua ciri-ciri keselamatan mengikut standardnya.
•Jauhkan alat permainan yang kecil, guli, belon dan juga bola kecil dari kanak-kanak kecil.
•Periksa label alat permainan dan pilihlah yang yang sesuai dengan umur anak anda. Pastikan bekas menyimpan permainan mempunyai penutup yang selamat.
•Untuk mengelakkan daripada tercekik, jangan gunakan sebarang tali untuk barang yang digantung dalam rumah dan juga permainan yang bertali seperti gasing, yang boleh mengakibatkan kanak-kanak tercekik.

Di dalam bilik mandi
•Untuk mengelakkan keracunan, kunci semua ubat-ubatan dan juga vitamin, walaupun ia disedia dan dibungkas khas untuk mengelakkan dari kanak-kanak.
•Sentiasa simpan sirap Ipecac, tetapi gunakan hanya jika dinasihatkan oleh doktor atau pusat kawalan racun sahaja.
•Jangan sekali-kali tinggalkan anak anda di dalam bilik air bersendirian, terutamanya di dalam tab mandi
•Sebelum memandikan anak-anak anda dengan air panas, uji dahulu kepanasan air itu dengan belakang tapak tangan atau siku anda sama ada air itu terlalu sejuk atau terlalu panas. Ini bertujuan untuk mengelakkan kejadian melecur.
•Untuk mengelakkan daripada melecur, sentiasa tetapkan aras pemanas pada 120?F dan juga pasangkan alat anti melecur, jika boleh.
•Pastikan tab mandi, dan juga air pancuran mempunyai permukaan yang tidak licin dan juga mempunyai alat pemegang.
•Simpan peralatan elektrik seperti pengering rambut dan juga alat kerinting rambut jauh dari kanak-kanak dan jauh dari air.

Di dapur
•Simpan pisau, beg plastik, pemetik api dan mancis di tempat yang berkunci dan jauh dari kanak-kanak
•Elakkan dari api dan luka terbakar dengan tidak meninggalkan masakan, pusingkan pemegang periuk ke bahagian belakang dapur dan jauhkan makanan dan juga cecair yang panas dari terlalu hampir dengan meja dan kaunter.
•Pastikan anak anda tahu cara BERHENTI, JATUH dan juga BERGULING sekiranya baju mereka terbakar.
•Cabut semua wayar penyambung tanggal dari plag dan ikatkannya dengan rapi. Gantikan penyambung wayar yang sudah rosak.
•Letakkan anak anda dengan baik di kerusi tinggi, buaian ataupun tempat-tempat yang dikhususkan untuk kanak-kanak.

Pada keseluruhan kawasan di rumah
•Untuk mengelak serangan asma (lelah), jauhkan sumber-sumber yang terdiri daripada kulat, habuk dan juga serangga seperti lipas. Sekiranya anda memiliki haiwan peliharaan, peliharalah ditempat tertentu dan pastikan tempat tinggal itu sentiasa bersih. Jauhkan haiwan itu dari perabot rumah anda.
•Merokok merbahayakan kesihatan. Elakkan dari merokok terutamanya di dalam rumah kerana kesannya bukan sahaja terhad kepada perokok itu sahaja, tetapi juga melibatkan ahli keluarga yang lain, terutamanya kanak-kanak.
•Pastikan semua peralatan yang melibatkan pemanasan seperti ketuhar, tempat pemanas, dapur arang, dan juga dapur gas berada dalam keadaan baik dan juga sentiasa diperiksa untuk tujuan keselamatan.
•Gunakan pagar keselamatan pada tangga (dan juga lain-lain tempat yang bahaya), gunakan plak keselamatan untuk melindungi sumber-sumber elektrik. Gunakan selak keselamatan untuk laci dan juga almari.
•Jauhkan kanak-kanak dari peralatan memanjat atau perabot yang membolehkan mereka memanjat tingkap
•Pasangkan gril atau penahan pada tingkap (bukan pada tingkap kecemasan)
•Untuk mengelakkan kanak-kanak daripada terjatuh, pastikan keadaan di tempat laluan seperti kaki lima dan juga tangga sentiasa cerah dan terang dan juga gunakan pengalas yang tidak licin.
•Jauhkan sebarang objek daripada mengganggu laluan di tangga untuk mengelakkan sesiapa terlanggar dan terjatuh
•Tempatkan bahan pencuci, racun serangga dan juga bahan lain yang mungkin merbahaya dalam bekasnya yang asal atau bekas yang berlabel dan juga jauhkan dari dicapai oleh kanak-kanak
•Belajar cara memberi pertolongan cemas dan juga resusitasi jantung atau CPR (bantuan pernafasan)

Perkembangan Bayi (Minggu ke 29 & 30)

Week 29
Mother: Your baby is growing; your body is growing also! You probably have the feeling that your internal organs are pushed away. Well, in a way, they are. If you feel uncomfortable it will most often be because of your back and legs. Your lungs will only be able to take in a smaller amount of air, making you get out of breath faster.
Baby: As your baby is growing, she or he is now starting to make smaller moves, because the available space becomes less and less. The baby’s bone marrow in now the only source of the production of red blood cells and she or he is starting to regulate the body temperature. The baby urinates directly in the amniotic fluid, about half a liter per day! She or he weighs about 1.15 kg.

Week 30

Mother: Your baby is growing and so are you. Of course your pregnancy is straining your body and it can make you feel tired and uncomfortable. It is important to constantly keep a good posture, because it will decrease your pregnancy related complaints. As always, it is a very good idea to exercise. This will increase your energy level and also your stamina for the delivery of your baby. Make sure you don’t overdo it, but do go for a brisk walk or a swim. Yoga is also very good throughout your pregnancy. Stretching regularly will definitely make you feel better.

Baby: Your growing baby is more aware of what is happening around her or him than you might think. The uterus may seem like a dark and quiet place, but your baby will actually experience light and darkness, depending on your environment. As you know by now, your baby is able to hear also! If you are able to make out your baby’s sleep and wake cycles you may find that she or he chooses the wake up when you want to sleep. Don’t worry; this is not an indication of a sleepless newborn. If you experience the Braxton Hicks Contractions you may use them to practise what you’ve picked up in pregnancy classes. Your baby will, in that case, notice the contractions but will not be bothered by them. Your baby weighs about 1.4 kg and measures 36 to 38 cm now.