Wednesday, June 24, 2020

Resepi Laksa Kedah Padu by Noxxa

Dulu zaman study kat Kedah, suka nau makan laksa kat sana. So kat sini aku nak share resepi laksa Kedah yang padu.


Laksa Kedah - by noxxa
*Tips penting, selain guna 2 jenis ikan, sukatan air mesti dalam 3 Liter sahaja untuk sekilo ikan termasuk untuk mesin bawang ikan bagai nanti (air ni tips Ben Safwan)


Resepi:
Bahan A
Ikan pelaling sekilo dan ikan selayang (sardin) 1/2 kilo, buang kepala, HP 65 minit bersama 3 keping asam keping. Air masukkan 1.5 liter. Siap je, mesin ikan dengan semua tulang dgn guna air dari 3L tadi juga. Tak perlu tapis sebab semua tulang akan hancur sebab dah HP 65 minit tadi.

Bahan B:
Bawang besar 4-5 biji-mesin
Belacan sebesar ibu jari
Cili 2 sudu makan (ikutlah kalau nak lebih pedas)
Bunga kantan sekuntum dua (belah 4)
Daun kesum segenggam kecil
Lengkuas 2 inci hiris nipis

Campurkan semua bahan B di atas dan tumis dgn 2 sudu makan minyak dalam kuali. Masukkan air sikit kalau pekat sangat.

Air ikan dalam noxxa tapis untuk buang semua isi or tulang ikan yang tertinggal. Masukkan balik air tadi dalam inner pot. Masukkan bahan B yang dah tumis dan bahan A sekali. Tuangkan lebihan air dari 3L tadi. Masukkan 2 keping asam keping. Perasakan. HP 20 minit. Siap. Kalau tak HP, biasa laksa Kedah kena masak 2-3 jam untuk jadi betul2 kaw. Dah siap, keluarkan asam keping tadi. Sebab den guna asam keping muda jadi den biarkan je. Kalau asam keping yang gelap tu, sebaiknya keluarkan lepas HP. Nanti rasa masam menyegat.


Laksa Kering (Aku guna brand Jati)
Masukkan air paras laksa, sikit minyak, HP 12 minit. Dah siap, bilas dengan air paip. Gaulkan sikit minyak.

#NoxxaAisah
#LaksaKedah
#KoleksiResepiAisah
#LaksaNoxxa
IG: aisah1911

No comments:

Post a Comment