Tuesday, July 10, 2012

Cheese cake (tak payah bakar, just frozen jer)

Sedap tak tengok cheese kek ni? Ni dapat dari rakan fbook aku iaitu Pn Laksa Johor :).
Resepi and method dia very simple lor. Tak payah bakar2. Meh kita tgk

1.Base (A)
200 gm Biskut Chipsmore – blend halus
8 keping Biskut masin – blend halus
4-5 sd mkn Buttercup

2.Filling (B)
500 gm Cream Cheese Philadhepia
1 tin Susu pekat / sesedap rasa (guna ¾ tin je)
1 sd mkn Serbuk agar2 – masa kbersama air
1 cwn Air (200ml)
Perahan Lemon (sesedap rasa) / perasa oren

Cara membuat:
1.Gaulkan bahan A hingga boleh dikepal dan tekan dalam loyang/acuan.
2.Pukul Cream Cheese hingga berkrim dan masukkan susu pekat dan pukul rata.
3.Masukkan perasa oren dan agar2 yang telah dimasak dan gaul sebati.
4.Tuangkan di atas adunan td.
5.Taburkan choc chips atas kek atau apa2 pun yg sedap utk topping.
6.Sejukkan.

p/s: Base boleh tukar sesuka ati..oreo pn bole..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment