Wednesday, February 11, 2015

Tips Menangani Kanak-kanak Menangisi Orang Tersayang

Daripada Catatan En. Ahmad Saifuddin Yusof 
|
Pesanan Untuk Orang Dewasa Apabila Melihat Kanak-kanak Menangisi Kematian Orang Tersayang.


1. Biarkan dia menangis semahunya. Kanak-kanak tidak akan sesekali meratap. Mereka hanya menitiskan air mata dan tersedu-sedu menahannya.
2. Usah ditawarkan apa-apa barangan atau makanan untuk menarik perhatian kanak-kanak itu. Biarkan sahaja dan memeluknya andai dia sudi dipeluk.
3. Usah menyuruhnya bersabar, kanak-kanak memang seorang penyabar secara fitrah. Mereka tidak akan meratap-ratap dan meraung sekuat hati ataupun mengamuk.
4. Andai mampu, menangis bersamanya. Tanda kita memahami perasaannya.
5. Selepas kanak-kanak menangis, lazimnya dia akan lapar. Barulah menawakan kepadanya makanan berkhasiat sama ada nasi dan sebagainya. Andai anak itu tidak mahu, tanya elok-elok, dia mahu makan apa.
6. Jika anak itu tidak mahu makan bermakna dia tidak sangat lapar. Jadi, usah paksa anak itu makan. Kanak-kanak yang lapar akan segera meminta makanan.
7. Selepas anak itu berhenti menangis, usah diulang-ulang cerita yang menyebabkan dia teringatkan orang tersayang itu. Jangan sesekali buat lawak bodoh. Layan sahaja dia mahu buat apa sama ada waktu makan atau waktu dia lakukan sesuatu.
8. Sentiasa berada hampir dengan kanak-kanak itu terutama sehari dua hari selepas kematian. Jangan sesekali jauhkan diri dari anak itu.

No comments:

Post a Comment